Люис Хамилтън грабна 73-и полпозишън в кариерата си след невероятна квалификация в Гран при на Австралия. Световният шампион отказа конкурентите си с перфектна обиколка в края на сесията, която му позволи да изпревари пилотите на "Ферари" Кими Райконен и Себастиан Фетел.

"Сърцето ми продължава да бие много учестено, беше невероятна квалификация. Много съм щастлив от тази обиколка, винаги се боря за перфектното преминаване и мисля, че този път се получи. Беше изненадващо за нас да видим колко добре се справят "Ферари", но при последната ми обиколка успях да работя по-добре с гумите", каза Хамилтън след квалификацията.

За седми път Хамилтън ще стартира първи на пистата "Албърт пакр", което е рекорд за австралийското трасе. Преди година ситуацията беше същата, но в състезанието британецът беше изпреварен от Фетел.

Квалификацията се проведе при променливи условия, след като в последната свободна тренировка трасето беше мокро. То изсъхна, но температурите постоянно падаха. Кими Райконен беше първият пилот, който записа бърза обиколка в първата част от квалификацията. Световният шампион за 2007 г. постигна добър резултат веднага след излизането на пистата и всички се равняваха по постижението му 1:23.096.

Хамилтън опита два пъти да подобри времето му, но изостана на една десета от финландеца. Все пак в седмата си обиколка след излизането от бокса световният шампион записа рекордни преминавания на първи и трети сектор, за да изпревари Райконен с 1:22.824.

След първата част от сесията отпаднаха двамата пилоти на "Алфа Ромео Заубер" Шарл Льоклер и Маркус Ериксон, тези на "Торо Росо" Брендън Хартли и Пиер Гасли, както и дебютантът в "Уилямс" Сергей Сироткин.

Условията на пистата ставаха все по-добри и това доведе до още по-бързи обиколки. Въпреки понижаващата се температура на асфалта, пилотите записваха по-добри опити.

Разликата между "Мерцедес" и "Ферари" беше съкратена драстично в самия край на втората част на квалификацията.

Отново Райконен даде първата бърза обиколка, но Хамилтън мигновено подобри неговия резултат с почти половин секунда. Едва в края на втората част "Ферари" се върнаха на пистата и Себастиан Фетел направи обиколка за 1:21.944, с което оглави класирането. Хамилтън беше втори с 1:22.051.

Макс Верстапен записа 1:22.416 с по-твърдия тип суперсофт, а не ултрасофт като останалите си съперници.

За последната част от квалификацията не успяха да се класират пилотите на "Макларън" Фернандо Алонсо и Щофел Вандорн, тези на "Форс Индия" Серхио Перес и Естебан Окон, както и Ланс Строл с "Уилямс".

Решителната трета част беше спряна 9:47 минути преди нейния край след тежък инцидент на Валтери Ботас. Финландецът тъкмо започваше бързата си обиколка и атакува бордюра на втория завой, заради което левите му гуми "стъпиха" на мократа трева. Задницата на Ботас изгуби сцепление и болидът "Мерцедес" се заби в предпазната стена.

"Изцяло пилотска грешка на Валтери, който атакува много амбициозно бордюра. Вероятно ще има сериозни поражения по скоростната кутия", каза експертът на RTL Нико Розберг за инцидента на Ботас.

Първите опити на пилотите бяха изключителни, като Хамилтън, Фетел и Верстапен се събраха в по-малко от една десета от секундата. Световният шампион направи много силна обиколка – 1:22.051, а макар че Фетел беше с рекордно преминаване в първи и втори сектор, изостана с 34 хилядни. Верстапен пък беше на 61 хилядни зад Хамилтън.

Райконен и Даниел Рикардо бяха по-назад, съотвено на две и три десети.

При втория опит Хамилтън отключи огромния потенциал на "Мерцедес" и използва максимално специалния квалификационен режим на своя болид, подобрявайки постижението си. Британецът премина обиколката за 1:21.164 минути и никой не успя да се доближи до него.

Кими Райконен остана втори, но на повече от шест десети зад Хамилтън с 1:21.828, с точно 10 хилядни пред съотборника си Фетел. Макс Верстапен допусна грешка в третия сектор и изостана със 715 хилядни от резултата на световния шампион.

Топ 10 допълниха Даниел Рикардо, който завърши пети, но ще стартира с три позиции назад заради наказание, Кевин Магнусен, Ромен Грожан, Нико Хюлкенберг, Карлос Сайнц и Ботас.

"Изглежда, че разликата във времената все още е доста голяма. Трябва да сме щастливи от позициите си в квалификацията, нещата не са толкова зле", обобщи деня за "Ферари" Кими Райконен.

Съотборникът му Фетел изрази надежда за по-малки разлики в неделното състезание. То започва в 8.10 часа българско време.

Dnevnik.bg