Кръг преди края на сезона в Световната купа Мартен Фуркад си гарантира спечелването на Големия кристален глобус в биатлона. За седма поредна година французинът триумфира с отличието, като показа невероятно постоянство през целия сезон.

Фуркад триумфира в последното преследване в руския зимен център Тюмен, побеждавайки големия си съперник Йоханес Тингес Бьо.

Французинът подобрява собствения си рекорд, след като преди него никой не е печелил толкова поредни големи глобуси в биатлона. Той вече има 74 победи в Световната купа и се доближи само на една от легендарния Оле Ейнар Бьорндален. След като преди година се изравни с него по световни купи, сега биатлонистът от Перпинян излиза еднолично начело.

Преди последния масов старт, който е в неделя Фуркад математически си гарантира, че не може да бъде изпреварен от Бьо. Той има 1116 точки, а норвежецът остава с 1028 след 21 надпревари.

В 20-те старта, в които взе участие французинът постоянно беше на подиума, като спечели девет надпревари. Освен това Фуркад спечели и трите малки купи в отделните дисциплини – спринт, индивидуално и преследване. В неделя той може да спечели и тази в масовия старт.

В Тюмен Фуркад завърши за 32:02.7 минути и направи само една грешка в стрелбата си. Той беше много стабилен през цялата дистанция и не допусна никой да го доближи в трасето от 12.5 километра.

Бьо завърши на 47.9 секунди след победителя, след като направи една грешка при третата си стрелба. Той обаче компенсира с невероятно бягане, след като стартира едва 14-и. Норвежецът беше най-бърз в бягането, с повече от 30 секунди пред Фуркад.

Подиумът допълни италианецът Лукас Хофер, който беше единственият биатлонист без грешка в стрелбата. Хофер, подобно на Бьо стартира със заден номер, но беше много стабилен по всички показатели. В крайна сметка той завърши с пасив от 1:08.4 минути след победителя.

Българските биатлонисти не успяха да влязат сред първите 30 в преследването. Владимир Илиев пристигна 40-и с общо седем грешки в стрелбата с изоставане 4:49 минути след Фуркад. Илиев обаче направи много добро бягане, като имаше 10-и резултат.

Красимир Анев е 41-и с четири грешки на 5:06 минути, а Антон Синапов – 55-и на 6:50 със седем пропуска.

Dnevnik.bg