За втора поредна година Себастиан Фетел започна сезона във Формула 1 с победа. Четирикратният световен шампион надви големия си съперник Люис Хамилтън, който стартира от полпозишън, но с добро каране в нужните моменти и отлична стратегия, стигна първи до финала в Гран при на Австралия.

Както и през миналия сезон "Ферари" излъга отбора на "Мерцедес", възползва се от случващото се на пистата и нанесе първия удар за годината.

Фетел постигна 48-а победа в кариерата си и за трети път се качи на най-високото стъпало на "Албърт парк" след 2010 и 2017 година. Освен това четирикратният шампион постигна и подиум №100 в своята кариера. Хамилтън остана втори, а Кими Райконен допълни подиума за "Ферари". Местният любимец Даниел Рикардо завърши четвърти, а Фернандо Алонсо финишира на блестящата пета позиция.

"Определено имахме късмет с виртуалната кола за сигурност и се възползвахме. Много важно беше кога ще вляза в бокса и колко ще престоя. Изпитах огромен адреналин в този момент, защото усетих, че мога да взема победата", каза Фетел след финала.

Въпреки смазващото предимство на Люис Хамилтън в квалификацията, в състезателно темпо обаче трите водещи тима "Мерцедес", "Ферари" и "Ред бул" се оказаха по-близо един до друг. Пилотите на "Ферари" нито за момент не изостанаха много от Хамилтън и стояха близо до него. В решителните моменти пък Фетел беше много силен и си заслужи победата.

Състезанието започна безпроблемно за Хамилтън, който се изстреля на старта и поведе пред пилотите на "Ферари", Макс Верстапен и двата болида на "Хаас". Британецът започна да трупа преднина, но нито за момент не успя да се откъсне решително пред Кими Райконен.

Рано в надпреварата отпаднаха Маркус Ериксон, Сергей Сироткин и Пиер Гасли, докато Верстапен имаше проблеми с баланса и се завъртя в началото на обиколката и изгуби няколко позиции. Междувременно съотборникът му Даниел Рикардо си пробиваше път напред след борба с Нико Хюлкенберг.

В челото Хамилтън водеше с 2.5 секунди пред Райконен, но след инструкции от бокса финландецът веднага отговори с най-бърза обиколка. Назад Валтери Ботас изпитваше по-големи трудности да кара със собствено темпо и да изпреварва. След катастрофата си в квалификцаията вторият пилот на "Мерцедес" стартира 15-и вместо десети, заради сменена скоростна кутия.

След 12 обиколки Хамилтън продължаваше да води пред пилотите на "Ферари", тези на "Хаас", Рикардо, Хюлкенберг, Верстапен, Сайц и Алонсо.

Първите спирания в бокса бяха в 19-ата обиколка, когато Кими Райконен спря за смяна на гумите ултрасофт със смесите софт. Финландецът опита пресичаща стратегия спрямо Хамилтън, което принуди "Мерцедес" да покрият хода на "Ферари" и още в следващата обиколка изпратиха лидера при механиците му.

Хамилтън се върна пред Райконен с една секунда преднина, но Фетел излезе начело. Германецът продължи да води, след като влизането му в бокса беше изтеглено по-назад.

В рамките само на три обиколки и двата болида на "Хаас" спряха заради технически проблеми. Първо Магнусен отпадна след спирането си в бокса, след като механиците му не закрепиха задната му дясна гума. Три тура по-късно същата ситуация се случи и с Ромен Грожан.

Проблемите на "Хаас" доведоха до виртуална кола за сигурност в 29-ата обиколка, а Фетел веднага влезе в бокса. Германецът обаче се възползва от това, че ограничителят на виртуалната кола за сигурност не важи в алеята пред боксовете, смени гумите си и излезе пред Хамилтън.

"Какво стана момчета, защо не ми казахте, че Фетел е в бокса? Отговорете ми, какво стана", попита ядосаният Хамилтън по радиото, след като остана втори.

От "Мерцедес" се оправдаха, мислейки че дистанцията между двамата е изглеждала сигурна за контролиране.

В следващите няколко обиколки пилотът на "Ферари" започна да се движи с по-добро темпо, благодарение на чистата писта. Той отвори разлика от почти три секунди, а Хамилтън получи разрешение да атакува. Той направи и най-бърза обиколка, но това не успя да му помогне да се доближи до германеца.

Едва в последните десетина обиколки разликата падна драстично и Хамилтън влезе в DRS зоната на лидера. Въпреки това британецът не успя да се справи и да прескочи съперника си.

"Мога ли вече да атакувам", попита Хамилтън и започна да кара много агресивно, но в резултат на това изпусна точката за спиране и Фетел отново се откъсна. До финала пилотът на "Ферари" нямаше никакви проблеми и грабна победата.

"Поздравления на Себастиан и "Ферари", те свършиха по-добре работата си днес. Имах отлично темпо и го поставих под напрежение, но знаем, че тук изпреварванията са много трудни", каза Хамилтън.

След финала Кими Райконен също говореше за късмета в отбора. "Имах добро състезание, но нямах голям късмет. Той отиде при Себастиан и спечелихме, все пак съм доволен от резултата", заключи финландецът, който за 16-и път се качи на подиума в Австралия.

Следващият старт за сезона е Гран при на Бахрейн на 8 април.

Dnevnik.bg