Финландката Кайса Макарайнен излезе победител в една от най-драматичните и вълнуващи битки в Световната купа по биатлон. 35-годишната състезателка спечели тристранната надпревара с Анастасия Кузмина и Даря Домрачова, за да грабне големия кристален глобус за трети път след 2011 и 2014 г.

Макарайнен се изравни на второто място във вечната класация с германката Магдалена Нойнер, която грабна трофея през 2008, 2010 и 2012 г. Повече световни купи - шест - има единствено легендата на женския биатлон Магдалена Форсберг.

Макарайнен завърши шеста в последния старт за сезона - масовия старт на 12.5 километра в Тюмен. Тя събра 822 точки в крайното класиране и изпревари само с три точки Анастасия Кузмина, която беше начело в подреждането до вчера.

Родената в Тюмен Кузмина имаше нужда от място в първата деветка, за да спечели големия кристален глобус за пръв път в кариерата си. 33-годишната представителка на Словакия обаче не издържа на напрежението в дисциплината, в която стана олимпийска шампионка в Пьонгчанг. Тя допусна три грешки в стрелбата и финишира на единадесета позиция.

Даря Домрачова спечели последния старт за сезона. 31-годишната беларускиня, която навлезе в страхотна форма след Нова година, записа пета победа в последните осем състезания за Световната купа.

Домрачова свали 19 от 20-те мишени и финишира за 35:27.4 минути. Четирикратната олимпийска шампионка изпревари само с 1.8 секунди Паулина Фиалкова. Словачката, която също допусна една грешка в стрелбата, записа първия си подиум за Световната купа.

Французойката Анес Шевалие единствена от 30-те участнички в масовия старт премина без грешка през стрелбището. Тя финишира трета с изоставане от 6.6 секунди. Германките Ванеса Хинц (+9.6 сек., 1 грешка) и Франциска Пройс (+9.8 сек., 1 грешки) и Макарайнен (+17.4 сек., 3 грешки) допълниха топ 6.

Домрачова завърши сезон с най-много победи - шест, но остана трета в крайното класиране с 804 точки. Кузмина спечели пет състезания, а Макарайнен - две. Финландката обаче се качи на подиума седем пъти и 13 пъти в 22-та старта се класира в топ 8.

Макарайнен спечели и малкия кристален глобус в масовия старт. Тя събра 216 точки и завърши с аванс от девет пред Лаура Далмайер, която остана 12-а в Тюмен. Кузмина спечели световните купи с спринта и преследването, а Надежда Скардино взе трофея в индивидуалното.

Dnevnik.bg