Григор Димитров приключи неубедителното си представяне на американска земя с ранно отпадане от мастърса в Маями. Световният №4 изигра разочароващ мач срещу французина Жереми Шарди и загуби с 4:6, 4:6 за 84 минути.

Димитров допусна четвърта загуба в последните си пет двубоя и шеста в 17 срещи от началото на 2018 г. Той отпадна от Фернандо Вердаско още след първия си мач в първия "Мастърс" за сезона - в Индиън Уелс, а преди това записа поражения от Малек Джазири на старта в Дубай и от Роджър Федерер във финала в Ротердам.

Българският тенисист не успя да прескочи третия кръг за шести път при осмото си участие в Маями. Най-добрите му представяния в турнира остават осминафиналите през 2012 и 2016 г.

Шарди, който заема 90-ото място в световната ранглиста, също не показа впечатляващ тенис. 31-годишният французин обаче беше доста по-стабилният от двамата на корта в един изпълнен с грешки мач.

Димитров отстъпваше във всеки елемент, като към обичайните проблеми с ретура и бекхенда добави много колеблив сервис и нетипично голям брой пропуски от форхенд.

Българинът имаше само една точка за пробив в целия двубой и Шарди спаси. В същото време французинът стигна до шест възможности да спечели подаването на българина и реализира две от тях - по една в двата сета.

Шарди изпитваше трудности с началния си удар. Той вкара само 56% от първите си сервиси и записа пет двойни грешки при пет аса. Димитров обаче не успя да се възползва от това и спечели едва 15 от разиграните 57 точки в подаванията на французина.

Шампионът от финалите на АТП пласира доста солидните 68% от първите си сервиси и направи само една двойна грешка. Въпреки това той позволи на съперника да спечели 26 точки от посрещане, цели 18 от които след вкаран първи сервис.

Димитров и Шарди взеха комфортно първите си две подавания. В петия гейм пред българина се откри първия шанс за пробив. Той обаче подходи твърде пасивно и французинът се спаси. Това се оказа и единствената възможност за пробив пред световния №4.


При 3:4 Димитров за пръв път срещна трудности при свой сервис. Той беше изправен пред два "скрити" сетбола, но успя да се измъкне. В следващото си подаване обаче българинът се пропука, сервирайки за оставане в първата част. Той подари два поредни сетбола на съперника с две непредизвикани грешки и Шарди се възползва още от първия.

Във втората част Димитров продължи да играе неуверено и да допуска много грешки. Той спаси две точки за пробив при 1:2 и след това успя да се задържи близо в резултата до деветия гейм. Тогава българинът отново се пропуска в ситуация, в която трябваше да сервира за оставане в мача.

Шарди поведе с 40:30, а пасивната игра на Димитров му позволи да стигне до удобна позиция да реализира още първия мачбол с печеливш форхенд по обратния диагонал. Французинът сложи край на серия от три поредни победи срещу Димитров и записа първи успех срещу българина от 2011 г., когато се срещнаха за пръв път.

Шарди продължава без загубен сет към осминафиналите в Маями. В предишния кръг французинът победи сънародника си Ришар Гаске със 7:5, 6:1, а на старта се справи с бразилския квалификант Роджерио Дутра Силва след 6:3, 7:6 (2).

В спор за място в четвъртфиналите Шарди ще срещне аржентинеца Диего Шварцман или канадеца Милош Раонич. Другият осминафинал в тази трета четвърт на схемата противопоставя шампиона от Индиъна Уелс Хуан Мартин дел Потро и Филип Крайнович. Аржентинецът разби Кей Нишикори с 6:2, 6:2, а сърбинът също беше убедителен срещу Беноа Пер - 6:3, 6:3.

Дневник