Българският национален отбор по футбол ще опита да приключи с положителни емоции първия си лагер за 2018 г., след като в петък загуби домакинството на Босна и Хецеговина в Разград с 0:1. Тази вечер националите се изправят срещу водения от Станимир Стоилов Казахстан. Мачът ще се играе в унгарския град Фелчут от 19.00 часа и ще бъде предаван пряко по БНТ HD.

Селекционерът на България Петър Хубчев посочи, че ще направи промени от мача с Босна, но няма да са много. "Всичко зависи от моментното състояние на момчетата. Ние държим да има отборен дух, себераздаване и много по-голяма отговорност, когато сее играе в националния отбор. Най-радостното е, че усещам това в отношението на тима", каза той на пресконференцията преди мача.

Срещу Казахстан Хубчев използва схема с трима централни защитници. Треньорът обясни, че това са експерименти с оглед противниците, които България ще срещне в новосъздадения турнир Лига на нациите, който ще замени приятелските мачове в бъдеще.

"Ясно е, че няма да пасен цялата система като система, но искахме да видим някои неща. Коментирахме с момчетата и те са убедени, че това е един от вариантите ни. Още когато се събрахме за лагера, се разбрахме какво точно търсим."

"Това са по-скоро експерименти. Имаме ясна представа за силата на този отбор и схемата, в която може би най-добре се подреждаме, но искаме да видим и други неща, които смятам, чей може да ни направят още по-силен отбор", заяви Хубчев.

Бившият треньор на "Берое" сподели, че се надява България за изиграе поне още една контрола преди началото на Лигата на нациите през септември. Той обаче по-скоро очаква проверката с Казахстан да се окаже последната за националите.


Селекционерът заяви, че има огромни големи забележки към физическото състезания на част от играчите. Той посочи това като един от най-големите проблеми в работата му с тима.

"Повдигате една много болна за мен тема. Предпочитам това нещо да го коментирам с някои от момчетата. Още на другия ден, след като тренирахме в Разград (преди контролата с Босна и Херцеговина), имах възможност да го кажа на тези, у които съм видял, че нещо липсва. Това обаче е лично мое мнение и убеждение и си позволявам да го коментирам само като съм в националния отбор."

"Ясно е, че като тренираме три-четири дни заедно, физически не можем да търсим и искаме нищо от тях. Те просто трябва да идват подготвени. Някои са играли много и то тежки мачове, други все още не са си намерили мястото в отборите, в които са, трети не са титуляри. Играчите са в различна степен на физическото си състояние. Ще си го позволя това да го коментирам само с тях, но имам уникално големи забележки", каза още Хубчев.


Мачът с България ще е втори за Казахстан под ръководството на Стоилов, който в последните четири години водеше местния шампион "Астана". В дебюта на българския специалист казахският отбор прекъсна серия от 11 поредни мача без победа. Тимът на Стоилов спечели с 3:2 като гост на Унгария и записа първия си успех в официална среща от близо две години насам.

"Щастлив съм и съм доволен най-вече заради футболистите и хората в Казахстан, на които тази победа може да им донесе увереност. След като за две години нямаш победа, с която да се гордееш, това може да е основата за начално развитие. Със сигурност ще има и пропадания. Не може отбор, който е на 136-о място в света, да иска постоянно да бие и да се очакват от него големи резултати. Ще опитаме да направим така, че да изглеждаме добре в квалификациите", каза Стоилов преди мача.

Tой допълни, че амбицията му е да вдигне поне малко нивото на националния отбор на Казахстан. "Това ще бъде личен успех за мен и моя щаб. Досега не сме били в клуб или отбор, който да е бил фаворит на европейската сцена - дали в евротурнирите или при националните отбори. Амбицирани сме отново от нулата да надграждаме. Никой не може да каже докъде ще стигнем. Не съм прекомерен оптимист, но не съм и песимист. Реалист съм. Ако успея да убедя играчите в това, което изискваме, и клубовете съумеят малко да вдигнат нивото, имаме шансове да се представим достойно."

Дневник