С гол на Николай Бодуров България постигна измъчена победа с 2:1 срещу Казахстан в приятелски мач пред почти празните трибуни на стадион "Панчо арена" в унгарското село Фелчут.

Българските футболисти се представиха много неубедително, като за целия двубой не създадоха нито едно чисто голово положение от игрова ситуация. Въпреки това те поведоха в средата на първото полувреме с попадение от дузпа на Ивелин Попов.

Възпитаниците на Петър Хубчев отстъпваха игрово през цялата втора част, допуснаха изравнителен гол десет минути след почивката и позволиха на съперника да стигне до изгодни възможности да спечели мача. Едно статично положение след изтичането на минималното добавено време все пак донесе успеха на българския състав.

Хубчев направи промени в стартовия състав от мача с Босна и Херцеговина. Новото попълнение на "Лудогорец" Цветомир Панов дебютира с националната фланелка, а титулярно място получиха още Симеон Славчев, Станислав Манолев и Страхил Попов. На пейката останаха контузеният Божидар Чорбаджийски, Ивайло Чочев, Петър Занев и Михаил Александров.

Селекционерът на България промени и тактическата схема. След като заложи на трима централни бранители срещу Босна, този път той заложи на четирима в защита. Николай Бодуров и Васил Божиков бяха в центъра, а Панов и Попов на двата бека. Пред тях действаха Славчев, Манолев, Георги Костадинов, Ивелин Попов, Георги Миланов и Спас Делев.

Българският отбор започна нервно мача, допускаше доста грешки и трудно успяваше да задържи продължително топката. Играчите на Казахстан бяха добре организирани в отбрана, но също не създаваха нищо интересно пред противниковата врата. Като цяло агресията отсъстваше в играта и на двата състава.

В 23-ата минута България получи право да изпълни дузпа. Ивелин Попов се възползва от грешка при изнасянето на топката и изведе на скорост Манолев. Фланговият играч на ЦСКА проби в наказателното поле. Той успя да се пребори с Гафуржан Суюмбаев, който при падането си препъна българския футболист. Ивелин Попов застана зад бялата точка и отбеляза с хубав удар, който първо се отби в напречната греда.

След гола българският отбор заигра с повече спокойствие и самочувствие. До края на първото полувреме обаче не се стигна до чисти голови ситуации пред двамата вратари.

На почивката Станимир Стоилов потърси промяна в своя отбор. Българският специалист пусна в игра Йеркебулан Тунгишбаев и това даде резултат. Крилото на "Ордабасъ" раздвижи доста десния фланг на Казахстан и създаде доста проблеми за дебютанта Панов.

Още в началните минути на второ полувреме се стигна до няколко опасни атаки от тази зона. В 49-ата минута Тунгишбаев центрира отдясно, а Роман Муртазаев изпревари Бодуров и стреля с десния крак. Топката обаче се отби в напречната греда.

Шест минути по-късно натискът на Казахстан даде резултат. Тунгишбаев се възползва от поредната грешка в българката отбрана и отбеляза първия си гол с националната фланелка, останал очи в очи с вратаря Пламен Илиев.

В оставащите минути Казахстан беше отборът, който по-настоятелно търсеше победата. Българските футболисти предимно се отбраняваха и изцяло разчитаха на дълги подавания към Делев, които бяха обречени на неуспех.

Четвърт час преди края Казахстан имаше чудесна възможност да измъкне победата. Грешка на Костадинов позволи на Муртазаев да се откъсне сам срещу Илиев. Божиков все пак успя да притисне нападателя на Казахстан, който отправи много слаб удар право в ръцете на българския вратар.

В последната от трите минути добавено време България стигна до свободен удар вдясно от наказателното поле. Защитата на Казахстан не се подреди добре при центрирането на Делев към далечната греда и позволи на Бодуров да вкара с глава на метър от голлинията.

Това беше едва втори мач за Казахстан под ръководството на Стоилов, който в последните четири години водеше местния "Астана". Отборът беше в серия от 11 поредни мача без победа и не беше печелил официална среща от близо две години, преди в петък да победи Унгария с 3:1 като гост.

Дневник