За втора поредна година София ще приеме велошествие и велокарнавал по улиците си. Събитието, което е част от инициативата "София - Европейска столица на спорта 2018", ще се проведе в 11.30 часа в събота (31 март).

Записването ще започне в 10 часа пред паметника на Цар Освободител. Колоната ще премине по маршрут покрай река Перловска до Южния парк, където ще има състезания, концерти, танци, викторини и игри с награди, съобщиха организаторите.

Проявата, която е част и от кампанията на Столична община - "Мисли чисто", ще бъде открита от четирикратния олимпийски медалист Йордан Йовчев и носителката на три отличия от зимни олимпиади Евгения Раданова. Алберт Попов и Теодора Пенчева, които представиха България на игрите в Пьонгчанг преди месец, също ще се включат в събитието.

"Приветстваме всяка алтернатива на автомобилите, а велосипедите и ходенето пеша са чудесна възможност да направим нашия град по-чист и зелен", каза Йоана Христова - заместник-кмет на София по направление "Зелена система, екология и земеползване".

Тя припомни, че в София са изградени 55 км велоалеи, като до края на годината се очаква пускането на система с 33 стоянки за велосипеди.

Организаторите обявиха още, че са осигурили аниматори, които ще помогнат на участниците във велокарнавала да украсят колела си. След пристигането в Южния парк ще има конкурси за най-добра визия и най-атрактивно каране на велосипед.

Програмата за колоездачното шоу:
10.00 ч. - записване за велошествието
11.30 ч. - начало велошествието и велокарнавала
12.00 ч. - пристигане на колоната в Южния парк
12.15 ч. - състезание за децата с МТБ ХСО (БКЛ)
12.15 ч. - планинско колоездене за децата с DRAG
12.15 ч. - състезание по бягане 5кмRun
12.15 ч. - спектакъл на ученици на сцената
12.15 ч. - томбола с награди
13.30 ч. - велообучение и безопасност за деца с DRAG
13.30 ч. - награждаване на призьорите в състезанията

Дневник