Председателят на българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов беше награден за заслуги към спорта. Той получи най-високото държавно отличие в тази област - "Венец на победителя", учредено по инициатива на спортния министър Красен Кралев през 2015 г.

Карамаринов беше награден на тържеството по случай 60-ия си рожден ден. На събитието присъстваха президентът на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) Себастиан Коу и на eвропейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен, както и множество ръководители в атлетиката, легендарни спортисти и бизнесмени, съобщиха от спортното министерство.

"За мен е огромна чест и удоволствие да връча най-голямото държавно отличие в областта на спорта на нашия скъп приятел Добромир Карамаринов. Тази награда са я получавали много достойни български спортисти като Христо Марков, който е днес с нас, Стефка Костадинова и др. Но зад успеха на всеки един спортист стоят добрите, талантливите ръководители, които всеотдайно се грижат всичко да му е наред. Добромир е един от тях. Човек, отдал живота си на леката атлетика и като състезател, и като ръководител", заяви Кралев.

Той отбеляза, че за него е чест да бъде част от "приятелския кръг на Карамаринов, който включва някои от най-големите имена на световния спорт". "Отново виждаме колко много приятели има Добромир в целия свят. Знам огромното уважение и респект, които тези великани на световния спорт изпитват към нашия Добромир", продължи Кралев.

"За мен е чест да бъда твой приятел. Зная какво си направил за България и какво още предстои да направиш за българската, европейската и световната атлетика", каза още спортният министър.

Сред носителите на венец на победителя са Стефка Костадинова, Йорданка Благоева, Иванка Христова, Боян Радев, Валентин Йорданов, Христо Стоичков, Трифон Иванов (посмъртно), Димитър Пенев, Христо Бонев, Йордан Лечков, Емил Костадинов, Николай Бухалов, Любомир Ганев, Иван Лебанов, Петър Киров и Борислав Михайлов, който беше награден от Кралев минути след преизбирането му за президент на Българския футболен съюз (БФС).

Дневник