България победи Словения с 3:0 и се върна в битката за класиране на европейското първенство по футбол за младежи до 21 години през 2019 г. Отборът, воден от Антони Здравков, изигра най-добрия си мач от началото на квалификациите и постигна заслужено категоричен успех срещу втория в класирането на група 9.

Нападателят на ЦСКА Кирил Десподов се превърна в герой за българския отбор на стадион "Трейс арена" в Стара Загора. Той имаше ключова роля при първия гол на Антонио Вутов в 20-ата минута, предизвика автогол на Ерик Глиха в 42-ата и отбеляза третото попадение със страхотен индивидуален пробив седем минути преди края на двубоя.

Българските футболисти показаха и много стабилна игра в защита, като за целия мач само веднъж позволиха на словенския отбор да се доближи до гола. Това се случи в 40-ата минута, когато Глиха отправи хубав фалцов изстрел от 25 метра. Топката обаче срещна левия страничен стълб на Дание Наумов. Ален Йозболт направи добавка, но попадението правилно беше отменено заради засада.

България започна много по-агресивно мача, комбинираше бързо в предни позиции и атакуваше добре по крилата. Десподов, Вутов и Божидар Краев сменяха добре местата си в атаката, а бековете Мартин Костадинов и Ангел Лясков бяха доста активни по фланговете.

В 11-ата минута Десподов се измъкна от засада и проби отдясно, след което потърси остро центриране към вратарското поле. Подаването му обаче беше прекалено високо за намиращите се на добри позиции Вутов и Александър Георгиев.

Три минути по-късно Краев задържа добре в наказателното поле и пусна извеждащ пас за Стефан Велков. Вратарят на Словения Гжега Сорчан обаче излезе навреме и блокира удара на българския капитан.

С малко късмет по-добрата игра на българския отбор даде резултат в 20-ата минута. Карабельов направи чудесен 40-метров извеждащ пас за Десподов, който отново се измъкна от прекия си пазач. Нападателят на ЦСКА направи лошо първо докосване, но Краев стигна пръв до топката. Той беше блокиран от Тимотей Мате, но топката попадна във Вутов. Футболистът на "Левски" стреля с левия крак и отбеляза с помощта на два рикошета.

След гола българският отбор контролираше играта и не позволяваше на словения да стигне до опасна ситуация пред Наумов. Единствената такава в мача дойде в 40-ата минута след далечен изстрел на Глиха, който се отби в страничния стълб.

Само две минути по-късно българският отбор нанесе втори удар. Вутов се пребори във въздуха след центриране от корнер и свали топката към Десподов. Той отправи много силен удар от малък ъгъл, който щеше да излезе в аут. Топката обаче се удари в застаналия на далечната греда Глиха и се озова в мрежата.

През второто полувреме българските футболисти приеха спокойно играта в своята половина, без да допуснат голова ситуация пред Наумов. В същото време домакините изчакваха добри възможности за контраатака.

Няколко такива бяха пропилени с неточни подавания в последната третина на игрището, но в 83-ата минута България все пак стигна до трето попадение. Десподов направи отличен индивидуален рейд от собствената половина на терена и прокара топката между краката на Сорчан, останал сам срещу него.

България записа втора поредна победа в европейските квалификации след успеха с 3:1 над Черна гора в предишния кръг. Тимът на Антони Здравков събра осем точки от шест мача и се доближи само на две от словенския отбор, който остава на второ място.

Франция е убедителен лидер в група 9 с 18 точки след шест победи от шест мача. Казахстан заема третата позиция с девет точки от седем двубоя. Черна гора и Люксембург са на дъното с по четири точки, като са изиграли съответно шест и седем от общо десет срещи. По-късно тази вечер черногорците посрещат Франция в последния мач от кръга.

Следващият двубой на България е домакинство на Франция на 7 септември. Четири дни по-късно българските футболисти гостуват на Черно гора, а през октомври ще завършат квалификациите с още две гостувания - на Словения и Люксембург.

Победителите в деветте групи ще се класират директно за шампионата в Италия и Сан Марино. Четирите най-добри сред вторите отбори отива на баражи през ноември, които ще определят последните два участника в Евро 2019.

Съставът на България

Даниел Наумов, Ангел Лясков, Венцислав Керчев, Стефан Велков, Мартин Косатдинов, Антонио Георгиев, Александър Георгиев ('80 Николай Минков), Янис Карабельов, Кирил Десподов (87' Светослав Ковачев), Антонио Вутов (70' Наско Милев), Божидар Краев

Дневник