По-малко от три месеца преди началото на световното първенство технологията за видеоповторенията беше използвана в един от най-интересните контролни мачове. Намесата на VAR доведе до дузпа за Италия, с която тимът измъкна равенство 1:1 срещу Англия. Решението на рефера Дениз Айтекин предизвика сериозна полемика на Острова, а след двубоя селекционерът на английския тим Гарет Саутгейт обяви, че VAR има доста накъде да се подобрява.

В 87-ата минта Федерико Киеза падна в наказателното поле след сблъсък с Джеймс Тарковски, а германският съдия изгледа повторение и посочи бялата точка. Технологията за видеоповторенията, която беше официално одобрена от ФИФА и Международния футболен борд и ще бъде използвана на световното първенство, беше налична в мача именно по желание на английския отбор.

Затова и за главен съдия беше назначен Дениз Айтекин, който работи с VAR всяка седмица в Бундеслигата.

"Трябва да приемем правилата и да се съобразим. Според мен обаче ситуацията за дузпата не беше толкова чиста, че да се прецени толкова лесно. Разбира се, крайното решение е на съдията и няма смисъл да го коментираме толкова, просто си мисля, че понякога и VAR може да води до грешки", каза Саутгейт след мача.

Селекционерът на Англия разгледа ситуацията и от друга гледна точка, според която феновете на стадиона не са равнопоставени с тези пред телевизорите.

"Когато тези в домовете си, които гледат по телевизията, имат по-ясна представа какво се случва от феновете на стадиона, това не е правилно за футбола. Определено привържениците трябва да виждат какво гледа и съдията", добави треньорът.

Технологията за видеоповторения беше използвана и в редица мачове от Англия като тези от ФА къп и Купата на лигата, но доведе до много спорове и до дискусионни решения.

Дневник