Халфът на френския национален отбор Пол Погба е бил обиждан на расистка основа в приятелския мач с Русия, твърдят антирасистки организации. Според тях по време на срещата в Санкт Петербург дори по телевизията ясно се е чувало как феновете възпроизвеждат маймунски звуци, когато Погба играе с топката.

"ФИФА определено трябва да вземе мерки и най-малкото да започне разследване, защото това е неприемливо. Световното първенство е след по-малко от три месеца и то ще се проведе в Русия", гласи съобщението на Fare Network.

Най-отчетливо звуците са се чували след попадението на Погба от пряк свободен удар в 49-ата минута. Подобни обиди е имало и към другите цветнокожи във френския тим – Самюел Юмтити, Килиан Мбапе, Нголо Канте и Усман Дембеле.

Отношение по въпроса взе и спортният министър на Франция Лаура Флесел.

"Расизмът няма място на футболното игрище. Ние трябва да действаме заедно в Европа и в останалия свят, за да спрем това неприемливо поведение", написа в "Туитър" Флесел.

Срещата в Санкт Петербург завърши с победа 3:1 за Франция.

Това не е първи проблем с руски фенове, след като по време на мачовете от младежката Шампионска лига фенове на "Спартак" (Москва) обиждаха един от играчите на "Ливърпул".

Дневник