Изпълнителният директор на "Челси" Марина Грановская попадна в класацията на "Форбс" за най-влиятелните жени в спорта. Един от най-доверените хора на собственика на сините Роман Абрамович е на пето място в листата.

Грановская работи за Абрамович повече от 20 години, като е наета в "Сибнефт" през 1997 година. Преди няколко години собственикът на "Челси" я изпрати във футболния клуб и в момента тя е считана за силната фигура на "Стамфорд бридж".

На първо място в класацията на "Форбс" е генералният секретар на ФИФА Фатма Самба Диуф Самура. Родената в Сенегал Самура е първата жена, която заема толкова отговорен пост в Световната футболна федерация, където беше назначена от Джани Инфантино през 2016 година.

Членът на съвета на ФИФА и член на Международния олимпийски комитет (МОК) Лидия Нсекера е втора в класацията на "Форбс", а третото място се заема от членът на изпълнителния комитет на УЕФА и генерален директор на Френската футболна федерация (ФФФ) Флоранс Ардуан.

Точно пред Грановская на четвъртото място е вицепрезидентът на "Найк" Анджела Донг, а шестата позиция се заема от директорът на спорта в британската национална телевизия BBC – Барбара Слейтър.

В челната десетка попада и Каролин Вознячки. Датчанката, която през януари спечели първата си титла от Големия шлем, триумфирайки в Australian Open, е единственият действащ спортист в челото на класацията. Вознячки е осма, докато седма е Моя Дод – член на изпълнителния комитет на Азиатската футболна конфедерация, както и член на ФИФА.

Топ 10 допълват индийката Нита Амбани, която е собственик на отбора "Мумбай индианс" и Клеър Уилямс – дъщерята на сър Франк Уилямс и заместник директор на отбора "Уилямс" във Формула 1.

Дневник