Милано и Торино ще кандидатстват заедно за домакинство на зимните олимпийски игри през 2026 г. Италианският олимпийски комитет (КОНИ) обяви днес, че е изпратил писмо с предложението до Международния олимпийски комитет (МОК).

Никога досега два града не са били домакини на летни или зимни игри. През 1940 г. Сапоро и Гармиш-Партенкирхен получават домакинството на зимната олимпиада, а Токио и Хелзинки - на лятната. Двете събития обаче са отменени заради Втората световна война.

От КОНИ допълниха, че вече е направено проучване за определяне на техническата изпълнимост, което ще бъде връчено на бъдещото правителство на Италия. Политическото бъдеще на страната скоро няма да се изясни, след като изборите на 4 март не излъчиха ясен победител.

Торино беше домакин на зимните олимпийски игри през 2026 г., докато Милано не е посрещал толкова голям спортен форум.

Желание да организират игрите през 2026 г. са изразили още шест държави - Канада с Калгари, Япония със Сапоро, Швейцария със Сион, Швеция със Стокхолм, Турция с Ерзурум и Австрия с Грац и Шладминг, след като вариантът Инсбрук беше отхвърлен с референдум.

МОК обяви промени в процедурата по кандидатстване, които да улеснят "опитните" кандидати. Първата стъпка е т.нар. фаза на диалог, в която олимпийският комитет ще покани потенциалните домакини да "представят ползите, които евентуално домакинство на олимпийски игри ще им донесе".

Официалното подаване на кандидатурите ще стане през октомври по време на годишната сесия на МОК. Домакинът на зимните игри през 2026 г. ще бъде избран през септември 2019 г.

Дневник