Александър Зверев победи голямата надежда на хърватския тенис Борна Чорич и се класира за полуфиналите в турнира от сериите "Мастърс 1000" в Маями. Представителят на Германия се наложи с 6:4, 6:4 и за пръв път в кариерата си достигна финалната четворка във втория мастърс за сезона.

С победата срещу Чорич Зверев си осигури изкачване минимум до четвъртото място в световната ранглиста. В понеделник германският тенисист ще измести Григор Димитров, който може да се озове под №6 след турнира в Маями.

Ако спечели титлата във Флорида, Зверев ще изпревари и Марин Чилич и ще напредне до рекордната в кариерата си трета позиция.

Зверев изигра много солиден мач срещу Чорич и стигна до победата за 84 минути. 22-годишният тенисист от Хамбург пласира осем аса, загуби само шест точки след вкаран първи сервис (83%) и спечели 41 от разиграните 53 в своите подавания.

Световният №5 спаси двете точки за пробив, които се откриха пред Чорич, и реализира две от своите шест възможности - по една в двата сета. Зверев постигна първа победа срещу 21-годишния хърватин, срещу когото имаше две загуби в два мача - на последния US Open и на мастърса в Синсинати през 2015 г.

В спор за място на финала германецът ще се изправи срещу Пабльо Кареньо Буста. Испанецът стигна до втория си полуфинал в сериите "Мастърс" след миналогодишния Индиън Уелс, след като спечели маратонска битка с финалиста от US Open Кевин Андерсън.

Кареньо Буста спаси мачбол и се наложи с 6:4, 5:7, 7:6 (6) след 2 часа и 42 минути игра. Испанецът записа първа победа срещу Андерсън след четири загуби от четири мача с този съперник и постигна едва втори успех в 23-ия си мач срещу тенисист от топ 10.

Кареньо Буста нямаше нито една победа при предишните си четири участия в Маями и не беше побеждавал играч от топ 20 от "Ролан Гарос" 2017. Андерсън допусна десета загуба в десетия си четвъртфинал в турнирите от сериите "Мастърс".

Вторият полуфинал в Маями ще противопостави шампионът от Индиън Уелс Хуан Мартин дел Потро и представителя на домакините Джон Иснър. Аржентинецът, който се намира в страхотна форма в последните седмици, ще се изкачи до рекордното трето място в световната ранглиста, ако спечели турнира.

Полуфиналите в мъжкия турнир са тази вечер. Дел Потро и Иснър излизат на корта в 20.00 часа. Ако спечели мача, аржентинецът ще прати Григор Димитров на шестото място в ранглистата. В 2.00 часа започва двубоят между Зверев и Кареньо Буста.

Дневник