Ливърпул" направи труден обрат, но победи с 2:1 "Кристъл палас" в първия мач от кръга във Висшата лига. Червените изоставаха на "Селхърст парк" след 45 минути игра, но след голове на звездите си Садио Мане и Мохамед Салах взеха трите точки от Южен Лондон.

Двубоят беше под №100 за мениджъра на тима Юрген Клоп във Висшата лига. Германецът има 54 победи, 28 равенства и 18 загуби при голова разлика 208:117.

Макар и да не направи най-добрия си мач "Ливърпул" показа, че през този сезон е способен да излиза от трудни ситуации и да надделява с характер. Мърсисайдци допуснаха типичните си колебания в защита, но този път нападението компенсира.

Мачът не тръгна никак добре за мърсисайдци, които още в 13-ата минута бяха изоставащи на "Селхърст парк". Неразчетено излизане на Лорис Кариус доведе до нарушение срещу Вилфрид Заха и дузпа за "орлите".

Капитанът на домакините Лука Миливоевич застана зад топката и с хладнокръвен удар в долния десен ъгъл на Кариус прати топката в мрежата – 1:0.

Ситуацията на червените не се промени драстично, след като играта не вървеше. "Ливърпул" срещаше големи проблеми в средата на терена, където "Палас" действаше много агресивно и печелеше повечето единоборства.

За капак в 24-ата минута, сякаш за да покаже безсилието на своите, Садио Мане опита да си изпроси дузпа със симулация. Сенегалецът падна в наказателното поле, а повторенията показаха, че Джеймс Макартър дори не посяга към краката му, това доведе и до жълт картон за нападателя.

Пет минути по-късно отново той беше в центъра на събитията, когато негов гол беше отменен заради засада.

Втората част започна по-добре за гостите и те успяха много бързо да изравнят резултата. Мане, който нямаше късмет през първото полувреме този път се реваншира и се разписа. В 49-ата минута сенегалецът получи прекрасно подаване от Джеймс Милнър и беше непокрит от защитата на "орлите", което му помогна да вкара с левия крак.

За нападателя това беше и 43-и гол във Висшата лига. По този показател Мане се изравни със сънародника си Демба Ба, като двамата са сенегалците с най-много попадения в английския елит.

Дори и изравнителният гол не стабилизира играта на мърсисайдци и те отново показаха колебанията си в защита. Две грешки на Върджил ван Дайк в отбрана за малко не костваха много на гостите. Холандецът два пъти изпусна Кристиан Бентеке, но нападателят на "Кристъл палас" и двата пъти не уцели вратата.

Малко по-късно реферът Нийл Суорбрик отново имаше сложна ситуация, която да решава и тя пак беше около Мане. Сенегалецът претендираше за нарушение срещу себе си и хвана топката с ръка, но въпреки протестите на играчите на "Палас" не получи втори жълт картон.

Положението на гостите от "Ливърпул" стана още по-сериозно, след като резервата Адам Лалана влезе и след това излезе. Английският национал изкара на терена по-малко от пет минути и не можа да продължи. Това пък накара Юрген Клоп да смени схемата и да заиграе с трима в защита.

Едва в заключителните 10 минути гостите се събудиха и поставиха под напрежение домакините. Салах сякаш доказвайки, че няма ден обаче дори не успя да улучи топката в наказателното поле.

След като цял мач не му вървеше египтянинът най-накрая успя да се реваншира и шест минути преди края на двубоя направи обрата факт. Салах отбеляза 29-ия си гол във Висшата лига за сезона. Освен това той се разписа в 21-и мач през кампанията, като до момента в историята на Висшата лига това са правили само Кристиано Роналдо и Робин ван Перси.

Червените имат 66 точки и са с една пред "Манчестър юнайтед". "Ливърпул" обаче е с два мача повече и трябва да внимава за "Тотнъм", който има 61 точки. "Червените дяволи" обаче могат бързо да се върнат на второто място, след като играят по-късно със "Суонзи".

Дневник