Берое" се доближи на две точки от "Левски" в битката за третото място в Първа лига след гръмка победа над сините на "Георги Аспарухов" с 2:1. Тимът от Стара Загора постигна успех на "Герена" за първи път от близо четири години с голове на Педро Еуженио и Камен Хаджиев. Почетният гол за сините беше дело на Серджиу Буш.

След като преди няколко седмици "Берое" се справи много добре в София, но завърши 0:0, този път тимът на Александър Томаш взе заслужен успех. Загубата е първа за сините на собствения им стадион без през сезона, а освен това "Левски" за първи път получи два гола на "Герена".

Това е второ поредно поражение за тима на Делио Роси, който беше победен и от ЦСКА преди паузата в шампионата.

Срещата започна отлично за гостите от Стара Загора, които още в третата минута успяха да открият резултата. Педро Еуженио беше изведен в наказателното поле, той получи малко пространство от Ейолфсон и с хубав удар прехвърли излезлия неразчетено Божидар Митрев – 0:1.

Ранното попадение стъписа сините, които през първата част така и не успяха да се окопитят и да задържат малко по-трайно топката. Футболистите на Делио Роси отново нямаха идея как точно да превземат вратата на "Берое".

За капак в 11-ата минута голмайсторът за гостите от Стара Загора Еуженио можеше да се разпише още веднъж. Португалецът стреля от пряк свободен удар, но топката срещна гредата.

Едва в края на първото полувреме "Левски" стигна до вратата на Душан Перниш. Станислав Костов влезе на скорост в наказателното поле и падна след контакт с Матеос Леони, а съдиите прецениха, че докосването е достатъчно за дузпа.

Роман Прохазка застана зад топката, но ударът му не беше качествен и Перниш спаси. За сините това беше втора пропусната дузпа на "Герена" през пролетта след тази, която Филипе Нашименто изпусна срещу "Етър".

Второто полувреме започна по същия начин, както и първото – с ранен гол на "Берое". Най-активният в редиците на гостите Педро Еуженио центрира от свободен удар, а на далечната греда Камен Хаджиев изскочи непокрит и с глава прати топката в мрежата за втори път.

Сините трябваше да получат втори гол, за да се сетят да действат и по-активно. Промяната в играта дойде едва след влизането на юношата Станислав Иванов, който се включи с много желание. 18-годишният футболист влезе на терена в 62-ата минута и 13 по-късно "Левски" намали след негов проби.

Иванов нахлу отляво, преборвайки се с Борислав Цонев центрира прострелно и Серджиу Буш се разписа – 1:2.

Последваха силни минути за "Левски", но Перниш се справи с всички опасности, а веднъж домакините поискаха и втора дузпа за игра с ръка на Павел Виданов. Повторенията обаче показаха, че защитникът по-скоро спира топката с гърди, хвърляйки се на тревата.

"Берое" също имаше добри шансове след контраатака, но Педро Еуженио се засуети, а веднъж Камбуров реши да стреля вместо да подава и сгреши.

"Левски" вече няма и най-добрата защита в елита, след като има 16 допуснати попадения.

След първия кръг в плейофите "Лудогорец" води с 69 точки пред ЦСКА с 66, а "Левски" и "Берое" са с 50 и 48. В следващия кръг шампионите от Разград приемат ЦСКА, "Берое" среща "Верея" в дербито на Стара Загора, а "Левски" гостува на "Ботев".

Дневник