Седем кръга преди края на сезона "Тотнъм" взе сериозно предимство пред "Челси" в спора за място в Топ 4 на Висшата лига. "Шпорите" победиха директния си съсперник на неговия стадион "Стамфорд бридж" с 3:1 и се откъснаха с осем точки.

Алваро Мората изведе напред шампионите от миналия сезон в 30-ата минута, но с попадения на Кристиан Ериксен и Деле Али на два пъти "Тотнъм" изкова впечатляващия обрат.

Победата е първа за "Тотнъм" на "Стамфорд бридж" от 28 години, като ще има и много стойност за тима на Маурисио Почетино. Сините пък допуснаха девето поражение в 31 мача.

Добрата форма на "шпорите" се потвърди и от факта, че тимът вече е без загуба в 13 поредни срещи. "Тотнъм" спечели последните пет, като по този показател е равен с лидера "Манчестър сити".

Началото на двубоя с нищо не подсказваше, че "Челси" ще се сгромоляса за пореден път през сезона. Сините започнаха уверено и в 30-ата минута успяха да поведат, след като Виктор Моузес центрира, а Алваро Мората засече топката с глава.

Нападателят на сините изпревари Юго Лорис, за да вкара 11-ото си попадение във Висшата лига през сезона. Голът беше първи за испанеца от 26 декември, когато се разписа срещу "Брайтън". Мората прекъсна серия от 426 минути без гол.

Всичко отиваше към аванс за домакините на почивката, но магическо изпълнение на Кристиан Ериксен лиши "Челси" от преднината му. Датският плеймейкър изстреля невероятен удар от около 30 метра, който прелетя над Уили Кабайеро и влетя в мрежата на сините – 1:1.

За Ериксен това беше 16-и гол с изстрел извън наказателното поле от дебюта му във Висшата лига през 2013 г. За този период нито един друг играч в Премиършип няма повече голове от Ериксен.


След колебливата първа част Почетино направи знакова промяна, като се реши на вътрешна рокада. Той остави Деле Али на върха на атаката, а Хюн Мин-Сон заигра отдясно.

Това даде резултат и обърка защитата на "Челси", която вече не изглеждаше толкова уверена. Сините притежаваха повече топката, но това не водеше до чисти голови положения и "Челси" не отправи нито един точен изстрел. Освен това Лорис нямаше ситуации, при които да се намесва.

В 62-ата минута "шпорите" излязоха напред в резултата след гол на Али. Той получи отличен пас от Ерик Дайър, овладя трудната топка от въздуха и без забавяне с второто си докосване я прати зад Кабайеро.

Ударът беше още по-сериозен за "Челси", след като четири минути по-късно "Тотнъм" вкара трети гол. Попадението приличаше по-скоро на поредица от комични грешки на защитата в синьо, след като петима не успяха да се справят със Сон и Али. Последният се оказа най-съобразителен и от границата на вратарското поле реализира – 3:1.

До края на срещата на терена се появи и Хари Кейн, който не беше играл от 11 март, когато се контузи. Нападателят обаче нямаше късмет да отбележи 25-ия си гол във Висшата лига.

На Острова веднага изчислиха, че при последната победа на "Тотнъм" над "Челси" на "Стамфорд бридж" на 10 февруари 1990 г. осем от футболистите в стартовия състав, който започна днес, не са били родени. От 11-те единствено Лорис, Муса Дембеле и Ян Фертонген са били родени тогава.

"Мачът беше много тежък за нашия отбор, мисля че преди почивката не играхме толкова добре, особено имахме проблеми да реализираме, но за щастие вкарахме точно преди паузата. Доволен съм много от реакцията на отбора и поведението на момчетата. Спечелихме в дома на "Челси", това е отбор, който е шампион, има страхотен манталитет", каза след мача Маурисио Почетино.

Дневник