Ники Терпстра от "Куикстеп" спечели второто голямо колоездачно състезание за 2018 година – Обиколката на Фландрия. Холандецът триумфира за първи в най-значимото състезание в Белгия, след като досега имаше два подиума и общо пет влизания в първите десет.

Колоездачът на "Куикстеп" беше един от най-активните в надпревата, а решителната атака дойде 26 километра преди финала, когато Винченцо Нибали атакува, а Терпстра го последва на изкачването Крусберг. Холандецът опита и по-ранна атака на 45 километра преди финала при преминаването на Копенберг.

Холандецът застигна Мадс Педерсен и продължи сам към финалния град Оденарде, завършвайки с 12 секунди преднина пред датчанина. Трети финала пресече миналогодишният шампион Филип Жилбер ("Куикстеп"). Така двамата съотборници размениха позициите си на подиума, след като през 2017 г. Терпстра беше трети.

Големите фаворити Грег ван Авермет и световният шампион Петер Саган разочароваха, след като се дебнеха през цялото състезание и финишираха в голямата група на 12 секунди зад победителя.


Победата е 22-а в кариерата на 33-годишния колоездач и трета през 2018 г., след като той триумфира в подгряващите надпревари ГП Самен и Е3 Харелбеке. С престижната победа Терпстра вече има два от Монументите в колоезденето (Милано-Санремо, Обиколка на Фландрия, Париж-Рубе, Лиеж-Бастон-Лиеж и Обиколка на Ломбардия), през 2014 г. той спечели Париж-Рубе.

"Винаги съм мечтаел да спечеля тези състезания и вече го постигнах, невероятно е. Много често нямах късмет в това състезание, но най-накрая успях", каза Терпстра.

Той разкри, че по време на състезанието е питал по радиото каква е разликата с преследвачите му, а Филип Жилбер е крещял в ухото му просто да продължи.

Терпстра е първият холандец от 32 години, който печели във Фландрия. За последно това стори Адри ван дер Пол през 1986 година. С общо десетата си победа Холандия се изравни с Италия като втората най-успешна нация в това състезание. Белгия е недостижима с 69 победи в 102 издания.

Идната неделя предстои 116-ото издание на друго емблематично състезание Париж-Рубе.

Dnevnik.bg