Собствениците на Формула 1 "Либърти медиа" са притеснени, след като поръчано от тях проучване показва, че спортът има прекалено висока средна възраст на аудиторията. Именно заради това в момента текат обсъждания как интересът към автомобилната надпревара да бъде повишен. Сред последните идеи е въвеждането на по-къси състезания, които да привлекат по-младите.

Подобна тема повдигна още преди години бившият шеф на "Бенетон" и "Рено" Флавио Бриаторе. Италианецът преди повече от 10 години се оплака от голямата продължителност на състезанията.

Според Auto motor und sport "Либърти медиа" обсъжда въвеждането на квалификационно състезание в събота, което да определя реда на стартиране за неделната надпревара. Идеята се базира на промяна, която беше направена в крикета. От години в традиционния за Британската общност спорт се въведе крикет 20, което представлява мач с продължителност до три часа, а не както традиционните тест мачове.

Изданието добавя, че някои от пилотите вече са се изказали положително за промяна на традициите в търсене на повече интрига. От години Люис Хамилтън иска повече интрига, а според информациите Фернандо Алонсо също е отворен към новости.

Идеята на "Либърти медиа", анонсирана от германското издание, е за изцяло нов формат на състезателния уикенд. Според революционната идея в петък ще присъства открита инспекция на болидите. За нея ще се плащат 50 евро, като всеки желаещ ще може да влиза в боксовете.

"Идеята не е никак лоша. В момента не разбирам каква е тази игра на криеница. Така или иначе има хиляди снимки от всеки уикенд, защо да не показваме болидите на феновете", каза шефът на "Мерцедес" Тото Волф.

След инспекцията, която ще бъде в сутрешните часове, ще има две едночасови тренировки, които ще се провеждат следобед.

В събота няма да има трета свободна тренировка, като вместо това ще се провежда класическата квалификация както и в момента. Резултатите от нея ще важат за спринтовото състезание от 100 километра, което ще определя окончателния вид на стартовата решетка.

Идеята за квалификационното състезание е да се провежда в праймтайма в Европа непосредствено преди футболните мачове от големите първенства. В него няма да важат ограничения за гумите и използването на гориво, а целта е пилотите да карат на пълна газ от старта до финала. Според "Либърти" това ще привлече младите обратно пред телевизорите.

За целта в първия състезателен уикенд в Австралия тимовете попълниха анкетни карти, където всеки направи различни предложения. Легендата Ники Лауда например предложи максимална продължителност на състезанията от 90 или 100 минути: "Да гледаш два часа състезания в Сингапур или Монако е прекалено отегчително", каза трикратният световен шампион.

От "Либърти медиа" правят всевъзможни опити за повишаване на интереса към спорта. В началото на годината беше анонсирано и създаването на онлайн телевизия на Формула 1, която ще излъчва състезанията по нов революционен начин и ще може да се гледа на различни платформи.

Дневник