Албанският футболен клуб "Шкендербеу" получи 10-годишна забрана за участие в европейските клубни турнири от Европейската футболна федерация (УЕФА) заради манипулиране на резултати. Тимът от град Корча веднага заяви, че ще обжалва наказанието пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, а ако молбата бъде отхвърлена, ще се обърне към Федералния съд на Швейцария.

Според данните на УЕФА повече от 50 мача на "Шкендербеу" са били манипулирани. Клубът получава и глоба от 1 милион евро.

Наказанието е второ за "Шкендербеу", след като клубът изтърпя едногодишна санкция през сезон 2016-2017. Заради рецидив от УЕФА решиха да наложат много по-тежка санкция.

Президентът на клуба Ардиан Такай многократно заяви, че обвиненията са безпочвени и "Шкендербеу" ще търси правата си по съдебен път. През настоящия сезон тимът записа най-успешното си участие в европейските турнири, влезе в групите на Лига Европа и спечели пет точки. В плейофния кръг "Шкендербеу" поднесе голямата изненада, отстранявайки хърватския "Динамо" (Загреб).

Наскоро УЕФА разкри, че по време на разследването срещу клуба част от нейните служителите са получили заплахи за живота си. Един от тях дори е получил плик с куршум в него на работното си място. "Няма да позволим някой да влияе на служителите на УЕФА или да застрашава тяхната работа и животът им", каза президентът на европейския футбол Александър Чеферин.

Наказанието на "Шкендербеу" се базира на Системата за засичане на нередовни залози (BFDS), която е открила 53 съмнителни срещи, включващи клуба от Албания. Става въпрос за мачове и от европейските турнири в периода ноември 2010 - април 2016 година.

Докладът се съсредоточи върху четири срещи - две от квалификациите на Шампионската лига през сезон 2015-2016 и два от груповата фаза на Лига Европа същия сезон. След първото наказание на "Шкендербеу" УЕФА изготви нов доклад с показания от треньори и експертиза на външна компания, за да потвърди констатациите си.

Резултатите от разследването изтекоха в Албания и предизвикаха голям скандал в местния футбол, който засегна шесткратния шампион на страната. "Опитите са за манипулиране на резултати с цел финансови облаги, които имат глобално влияние. По този начин клубът не зачита цялостта на играта", гласеше тогава докладът на УЕФА.

Дневник