Най-успешният биатлонист за всички времена Оле Ейнар Бьорндален обяви оттеглянето си от спорта след кариера продължила 25 години. Норвежецът, който през януари навърши 44 години, сам обяви новината.

Бьорндален е шесткратен носител на Световната купа в биатлона и едва през тази година беше изпреварен от Мартен Фуркад. Освен шестте големи кристални глобуса норвежецът има шест втори и едно трето място в генералното класиране. Той има и 20 титли в отделните дисциплини.

"Знаете, че моята мотивация никога не е била проблем и днес усещам повече отвсякога биатлона като забавление. Бих искал да продължа още една година, но това е моят последен сезон", каза Бьорндален на пресконференция, на която не успя да сдържи сълзите си.

Кралят на биатлона пропусна олимпийските игри в Пьонгчанг, след като не успя да покрие критериите за попадане в норвежкия отбор. Смяташе се, че федерацията ще направи изключение за носителя на 13 медала (8 златни), но в крайна сметка той остана извън състава. Той пропусна олимпийски игри за първи път от 1994 година.


Бьорндален разкри, че през последната година е имал леки сърдечни проблеми, след като на моменти е имал сърцебиене и учестен ритъм.

"Реагирах добре на лечението, а моят медицински щаб свърши прекрасна работа. Благодаря на моето семейство, което беше неотлъчно до мен през дългите години на моята кариера. Не съжалявам за нищо, а напротив – горд съм", каза норвежецът.

Рекордът му от 13 медала на олимпийски игри беше подобрен едва в Пьонгчанг, когато Марит Бьорген достигна до 15 отличия.

Бьорндален обяви, че за момента ще си вземе кратка почивка, след което ще реши с какво иска да се занимава. В началото на годината той обясни, че има желание да участва в стартове до 50-годишна възраст, но в крайна сметка промени решението си.

Той има 95 победи в 421 старта в Световната купа. Общо успехите му са 133, заедно с щафетите, а подиумите – 252. Бьорндален има успехи и в ски бягането, където участваше на по-ранен етап в кариерата си.

Норвежецът е най-възрастният олимпийски шампион на зимни игри, след като на 40 години спечели 10-километровия спринт в Сочи, както и смесената щафета.

Dnevnik.bg