С футбол от най-високо качество и прекрасна отборна игра "Ливърпул" подчини "Манчестър сити" в един от мачовете на сезона в Шампионската лига. Петкраният европейски клубен шампион спечели с 3:0, а "Анфийлд" видя поредната магична нощ, в която всичко за тима на Юрген Клоп се получаваше.

По-малко от три месеца, след като победи "гражданите" на същия стадион във Висшата лига, "Ливърпул" отново се оказа нерешима загадка за мениджъра Пеп Гуардиола. Мохамед Салах, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Садио Мане вкараха головете, които доближиха червените до първи полуфинал в турнира от 10 години.

Още по-впечатляващо беше, че "Манчестър сити" не успя да отправи точен удар за цял мач. Съставът на Пеп Гуардиола за първи път изглеждаше изгубен и без ясна идея как да превземе вратата на съперника.

Двата отбора изиграха спиращо дъха първо полувреме, което задоволи и най-претенциозните фенове. Началото беше за тима на Пеп Гуардиола, който започна с типичното си самочувствие и разиграваше отлично топката.

"Сити" атакуваше предимно по левия фланг чрез Лерой Сане, опитвайки се да разклати нестабилния напоследък Трент Александър-Арнолд. Излезлият в нетипична позиция Аймерик Лапорт също се справяше като ляв бек и пазеше Мохамед Салах.

Гостите стигнаха до поредица от няколко корнера, като не се виждаше как "Ливърпул" ще успее да наложи своята воля. Въпреки това един грешен пас на Сане доведе до контраатака за домакините. Садио Мане намери Салах в половината на "Сити" стигна се до разбъркване в наказателното поле, след което египтянинът от пет метра нямаше как да сгреши.

Повторенията оставиха съмнения дали Салах се намира в положение на засада, но това не промени разконцентрираните действия на защитата на "гражданите".

Много бързо след гола "Сити" можеше да отговори, организирайки на свой ред опасна контраатака, при която Сане си отвори пространство за шут, но не намери очертанията на вратата.

Шокът беше още по-голям за "гражданите" в 21-ата минута, когато допуснаха още един гол, дошъл след нов пропуск в защита и поредни агресивни действия на "червените" нападатели. Милнър се пребори за топката и я подаде на Окслейд-Чембърлейн, а английският национал с прекрасен изстрел от около 25 метра намери десния ъгъл на Едерсон – 2:0.

През първата част "Ливърпул" действаше с огромна енергия, футболистите в червено не спираха да тичат и да атакуват всяка една топка, което създаде много големи проблеми за играчите на "Сити". Халфовете на Гуардиола нямаха миг спокойствие, а нападателите Сане и Габриел Жезуш останаха изолирани.

В 31-ата минута ситуацията на гостите се превърна от тежка в кошмарна, след като Садио Мане се разписа и направи преднинатана домакините три гола. Сенегалецът засече с глава центриране на Салах.

Освен играта, още по-впечатляващо беше, че "Ливърпул" ограничи действията на съперника си в предни позиции. За първи път през този сезон "Сити" не успя да отправи точен удар през първото полувреме на свой мач.

След почивката "Ливърпул" излезе по коренно различен начин и приличаше на съвсем друг отбор. Футболистите на Юрген Клоп бяха плахи, без нужната агресия и се окопаха в собствената си половина. Много рядко играч в червено преминаваше центъра с топка в крака. За капак в 53-ата минута Салах излезе заради контузия.

Час след началото на мача Гуардиола потърси промяна с пускането на Рахийм Стърлинг, но и бившият играч на "Ливърпул" не успя да освежи играта на своите.

В заключителните 10 минути "Сити" все пак вкара, но попадението беше отменено заради засада на Сане, който подаде към Стърлинг. За "Ливърпул" пък необмислено действаше капитанът Хендерсън, който си изкара лековат жълт картон, заради който ще пропусне реванша на "Етихад".

До края "гражданите" опитаха всичко, за да стигнат поне до един гол, който да им остави някакви шансове за реванша, но изглеждаха безсилни.

С победата Клоп запази отличния си баланс срещу Гуардиола. Германецът постигна седма победа в 13-ия мач срещу каталунеца срещу пет поражения. Никой друг мениджър не е побеждавал повече Гуардиола.

Дневник