Четвъртфиналната фаза в Лига Европа започва тази вечер с английско-руски сблъсък точно в разгара на дипломатическата криза между двете страни. На стадион "Емиратс" в Лондон "Арсенал" приема ЦСКА (Москва).

В последните месеци напрежението между двете страни се увеличи заради отравянето на бившия агент Сергей Скрипал в Солсбъри. След това Великобритания и редица европейски страни изгониха от своите територии руски дипломати, а Кремъл предприе същите мерки срещу представителите на Англия. Стигна се дотам, че британската кралска фамилия и висши политици ще бойкотират световното първенство в Русия през лятото.

От Европейската футболна централа (УЕФА) обаче са уверените, че дипломатическата криза няма да попречи на мачовете между "Арсенал" и ЦСКА. Все пак феновете на руския тим, които ще пътуват до Лондон бяха предупредени да внимават заради "антируските настроения" във Великобритания. Около 500 руски фенове ще са на двубоя от Лига Европа.

Турнирът е последен шанс на "Арсенал" да спаси сезона си, след като във Висшата лига заема едва шестото място. Преди срещата мениджърът на "артилеристите" Арсен Венгер обяви, че тимът му вече е излязъл от кризата.

"Няма как да коментирам дипломатическата криза, защото тук не става въпрос за футбол. Не бива двете неща да се смесват и се надявам, че ситуацията между двете страни няма да се отрази на футболните мачове", каза Венгер.

Срещу руски отбори "Арсенал" има шест мача, като в тях е постигнал две победи, две равенства и две загуби. В тях головата разлика на "артилеристите" е отрицателна – 4:5.

Дневник