"Сан Антонио спърс" изглежда сигурен за плейофите в НБА, но пропусна да запише пореден рекорд в историята си. "Шпорите" допуснаха втора поредна загуба, след като отстъпиха като гост на "Лос Анджелис лейкърс" в "Степълс сентър" 112:122 след продължения. Тексасците водеха с шест точки преди последните 12 минути, но след 48 минути игра резултатът беше 108:108. В продължението "езерняците" вкараха 14 точки срещу едва четири за "шпорите" и спечелиха.

Двете поредни загуби на "Спърс", които преди два дни отстъпиха и на другия тим от Ел Ей – "Клипърс", означават че за пръв път от 18 години тимът няма да завърши с 50 или повече победи в редовния сезон. За последно това се случи през сезон 1998-1999, когато имаше локаут и кампанията беше съкратена до едва 50 срещи. В този сезон "шпорите" спечелиха първата си титла в ерата Грег Попович.

След успеха над "Хюстън рокетс" в неделя "Сан Антонио" се нуждаеше от серия 5:0 до края на редовния сезон. Преди финалните три мача шансовете на "шпорите" да играят в плейофите за 21-и пореден сезон са 99% и само чудо може да ги извади от едно от първите осем места. След 79 мача "Сан Антонио" е с баланс 45 победи и 34 загуби.

Във всеки един от 20-те пълни сезона, в които Попович е бил начело, "Сан Антонио" е неизменен участник в плейофите. В шест от последните седем години "шпорите" завършват редовния сезон на първо или второ място, а само четири пъти от 1997 г. насам са били извън топ 3.

В "Степълс сентър" най-резултатен беше Кайл Кузма от "Лейкърс", който вкара 30 точки. За "шпорите" очаквано най-добър беше Ламаркъс Олдридж с 28 точки и девет борби, а гардът Дежонте Мъри се отчете с "дабъл-дабъл" – 23 точки и десет борби.

В дербито на Изток "Торонто раптърс" надигра "Бостън селтикс" в своята "Еър Канада сентър" с 96:78. Победата позволи на канадците да изпреварят "келтите" за първата позиция в конференцията. След 78 изиграни мача "Торонто" е с баланс 56:22, а "Бостън" – 53:25.

За "Торонто" нито един играч не блестеше, но всички от стартовата петица завършиха с двуцифрен точков актив, като именно отборната игра надделя. Решаващи се оказаха и 10-те вкарани тройки, докато стрелбата на "Бостън" от далеч не вървеше – "келтите" вкара само три от всичките си 22 опита.

Дневник