Първият уикенд за сезона във Формула 1 донесе големи проблеми на отбора на "Хаас". В Австралия двата болида на американския отбор вървяха отлично и показаха много добро темпо, но след спиранията в бокса Ромен Грожан и Кевин Магнусен отпаднаха заради идентични грешки на механиците си.

Заради това от "Хаас" решиха да направят промени в гаража си. Местата на механиците ще бъдат разменени, а освен това преди Гран при на Бахрейн екипите имаха допълнителни тренировки. Това се случи в сряда при пристигането на механиците на пистата "Сахир".

"Не хвърляме вината върху две или три от момчетата. Роля изиграха много фактори, като и това, че нямахме достатъчно време да тренираме. Казах на някои момчета да правят други неща в гаража в следващите стартове, докато си върнат увереността", каза шефът на отбора Гюнтер Щайнер.

При спиране в бокса за всяка гума отговарят трима души – един отвива и завива болта с пневматичен пистолет, друг маха старата гума, а третият слага новата. След това се натиска бутон, който сигнализира, че смяната е готова и едва тогава пред пилота света зеленият светофар, че е готов да потегли от бокса. От "Хаас" обаче решиха да поставят допълнително човек пред колата, който може да спре зелената светлина, ако забележи грешка.

През миналия сезон "Хаас" беше един от отборите с най-стабилно представяне в бокса. "Това ни е нужно и сега. Няма да гоним смяна за 2.3-2.4 секунди, а солидни стопове от около 3 секунди, за да не стават повече грешки", добави Щайнер.

Освен проблемите в бокса американският отбор беше глобен и с 10 хиляди евро преди старта в Бахрейн. Санкцията беше наложена от ФИА, защото и двете коли са застрашили безопаността на пистата.

Дневник