Ботев" (Пловдив) постигна голяма победа, след като надигра с минималното 1:0 "Левски". Успехът се оказа още по-ценен за жълто-черните, които играха повече от 45 минути с човек по-малко. Резервата Стивън Петков вкара единствения гол три минути след появата си на терена.

"Левски" загуби за трети път поред и се намира в най-лошата си форма от четири години насам. Сините затвърдиха кризата дни преди първия полуфинален сблъсък с ЦСКА за Купата на България. Те остават на третата позиция поне до двубоя на "Берое" срещу "Верея" по-късно тази вечер, но могат да бъдат изпреварени.

За пловдивчани успехът е втори над "Левски" у дома през сезона и трети пореден. Жълто-черните не са губили от този съперник вкъщи от есента на 2014 година.

"Ботев" започна много активно двубоя, с доста желание и агресия най-вече в средата на терена. Футболистите на Николай Киров се стараеха да печелят максимално бързо топката. "Левски" пък изненада със стартовия си състав, като атаката поведоха двама футболисти, които не са чисти нападатели – Габриел Обертан и Антонио Вутов.

Първият по-интересен момент беше в шестата минута, когато Жоао Пауло разтресе гредата. Той получи топката отдясно на наказателното поле и стреля изненадващо, а Божидар Митрев не реагира, като имаше и голям късмет.

Постепенно "Левски" изравни играта, а в 14-ата минута домакините имаха късмет че останаха с 11 души на терена. Серкан Юсеин влезе много грубо в краката на Васил Панайотов, при това с голямо закъснение, но получи само жълт картон.

До края на първата част "Левски" също удари греда, когато Обертан засече центриране на Милош Цветкович. Малко по-късно това направи и Тодор Неделев, като от много малък ъгъл изненада Митрев и вратарят на сините буквално не мръдна, но отново имаше късмет.

В 41-ата минута "Ботев" остана с десет човека след много груба грешка на Димитър Пиргов. Централният защитник се засуети около собственото си наказателно поле, изгуби топката от Обертан и се принуди да го фаулира, заради което видя и червения картон.

През второто полувреме "Левски" опита да изнесе играта в по-предни позиции, а Делио Роси потърси промени с пускането на Станислав Иванов и Серджиу Буш. Румънецът веднага получи добра възможност, но от няколко метра не улучи вратата.

След 65-ата минута "Ботев" игра по-добре и контролираше случващото се на терена макар че беше с 10 души. Пловдивчани действаха със самочувствие, а това притесни "Левски".

В 76-ата минута Николай Киров пусна на терена златната си резерва Стивън Петков, вадейки дефанзивния халф Юсеин. Петков веднага оказа влияние върху мача и след само три минути се разписа във вратата на родния си клуб. Тодор Неделев центрира перфектно отдясно, нападателят се измъкна зад гърба на Давид Яблонски и от три метра вкара с глава.

До края на двубоя "Левски" хвърли всички сили в предни позиции, но щурмът беше по-скоро хаотичен и не доведе до нищо. Сините губят трети пореден шампионатен мач, като това е най-лошата форма на отбора от четири години. През април 2014 г. "Левски" записа четири поредни поражения.

Дневник