С невероятен обрат и два късни гола в последните шест минути "Лудогорец" победи ЦСКА с 3:2 на собствения си стадион в Разград. Прекият сблъсък за първото място завърши с победа на шампионите, които увеличиха преднината си на шест точки и направиха огромна крачка към спечелването на седма поредна титла.

Два пъти ЦСКА повеждаше в Разград след красиви голове на Кирил Десподов и Рубен Пинто, но "Лудогорец" стигна до трите точки с две попадения на Якуб Шверчок и едно на Клаудиу Кешеру.

Червените играха с човек по-малко почти цяло второ полувреме, след като Жеферсон беше изгонен и това се оказа решаващо в края на срещата.

Осем кръга преди края тимът от Разгад вече води с шест точки. "Лудогорец" прекъсна и серията си от два мача без успех срещу червените и се реваншира за загубата от този съперник на същия стадион през ноември.


Началото беше по-добро за домакините, които успяха да организират няколко опасни атаки. В 11-ата минута Върджил Мисиджан направи един от типичните си пробиви отляво и стреля мощно в далечния ъгъл, но топката срещна страничния стълб. Малко по-късно шампионите останаха без Абел Анисе, който получи контузия и трябваше да бъде сменен от Яцек Горалски.

В следващите минути ЦСКА успя да изравни играта особено в средата на терена, където Рубен Пинто и Кристиян Малинов започнаха да действат по-стабилно. Червените опитваха да застрашават "Лудогорец" по фланговете, където Кирил Десподов и Енрике Рафаел бяха активни.

Тъкмо когато всичко отиваше към нулево равенство на почивката и не се виждаше как ЦСКА ще стигне дори до голова опасност пред Ренан дос Сантос, червените вкараха от нищото. Енрике беше фаулиран на около 25 метра от вратата, а Кирил Десподов стреля директно от фаула. Нападателят прати топката неспасяемо в горния десен ъгъл, тя се отби в гредата и влетя в мрежата – 0:1.

На почивката Димитър Димитров пусна на терена поляка Якуб Шверчок, а "Лудогорец" заигра с двама централни нападатели. Зимната покупка на шампионите свърши това, за което беше включен в игра и още в 51-ата минута се разписа.

Подаване на Сисиньо хвана защитата на червените неподготвена и изнесена прекалено напред, Кешеру с едно докосване потърси Шверчок на далечната греда и полякът нямаше как да сгреши. В ситуацията капитанът на ЦСКА Божидар Чорбаджийски действаше монго разконцентрирано и пропусна топката под крака си.

Изравнителният гол определено "събуди" футболистите на "Лудогорец", които започнаха да играят с много по-голямо самочувствие. Те държаха продължително топката и с това изнервиха играчите в червено. Точно заради това левият бек Жеферсон си изкара лековат жълт картон в 53-ата минута. Секунди по-късно бразилецът беше изгонен, защото изблъска при спряла игра Светослав Дяков.

Положението на ЦСКА стана още по-тежко, след като и Кирил Десподов напусна, но заради контузия. След като не можеше да блести с нищо в играта си Фернандо Каранга се "прояви" с невъздържаните си изяви. Нападателят играеше на ръба на грубостта и въпреки че имаше жълт картон беше пожален от рефера Станислав Тодоров.

Ситуацията, при която Каранга атакува по-остро Натанаел разгневи Димитър Димитров и треньорът на "Лудогорец" едва не нахлу на терена. Заради реакцията си опитният треньор беше изгонен да гледа срещата от трибуните.

Дори след като останаха с човек повече футболистите в зелено нямаха точна идея как да превземат вратата на ЦСКА. Марселиньо се изгуби, а след почивката Върджил Мисиджан също не играеше често с топката.

Шокиращо за домакините ЦСКА отново поведе в 71-ата минута, когато резервата Едвин Джеси се "разходи" необезпокояван покрай защитниците в зелено. Той подмина Дяков и Моци, и подаде много хубаво към връхлитащия от втора позиция Рубен Пинто, а португалецът се разписа с плътен изстрел – 1:2.

В последния четвърт час се игра изцяло пред вратата на Витаутас Черниаускас и стражът на ЦСКА имаше много работа. Първо Натанаел го притесни, а след това резервата Густаво Кампаняро стреля от воле, а вратарят на червените спаси ефектно.

Грешка нямаше в 84-ата минута, когато "Лудогорец" изравни за втори път чрез Кешеру. Румънецът получи пас от Марселиньо в наказателното поле и с плътен шут по тревата промуши топката в мрежата.

Изравнителното попадение на Кешеру определено шокира гостите, които не успяха да реагират по никакъв начин. Само четири минути по-късно обратът беше факт, след като Шверчок се разписа за втори път. Той засече центриране на Мисиджан и беше точен с глава.

Дневник