Дерби №176 на Манчестър може да се окаже едно от най-специалните в историята. "Сити" приема "Юнайтед" и при победа ще празнува спечелването на титлата седем кръга преди края на сезона. "Гражданите", които показаха невероятен футбол дотук през сезона могат да нанесат още един голям удар на именития си съперник.

Според капитана на "Сити" спечелването на титлата в дерби се случва веднъж в живота и играчите в небесносиньо не трябва да го пропускат. И макар "гражданите" да имат само 51 победи при 72 загуби дотук срещу градския съперник това не им пречи да влизат в срещата като фаворит.

В случай, че "Сити" победи отборът ще постави рекорд за най-ранно спечелване на титлата. До този момент върховото постижение е на "Манчестър юнайтед" от сезон 2000-01 – 14 април.

Това обаче не е единственият рекорд, който "гражданите" могат да подобрят. Дотук "Сити" се движи в график към това да прати в историята още седем постижения.

Рекордът за най-много спечелени точки в един сезон е 95 и беше поставен от "Челси" през сезон 2004-05, когато Жозе Моуриньо застана начело. Дотук "Сити" има 84, а максималният брой, който може да спечели е 105.

"Юнайтед" стои на пътя на "Сити" към рекордите и спечелването на най-ранната титла във Висшата лига

От оставащите мачове само този с "Юнайтед" и след седмица с "Тотнъм" са срещу тимове от челото, а останалите пет са срещу тимове от долната половина на класирането ("Суонзи", "Хъдърсфийлд" и "Брайтън" у дома, и "Уест хем" и "Саутхемптън" навън). При подобна програма само чудо не би позволило на "Сити" да подобри рекорда по точки.

Същото се отнася и за върховото постижение по победи във Висшата лига в рамките на един сезон. Преди година "Челси" спечели 30 победи под ръководството на Антонио Конте, а дотук "Сити" има 27. Ако спечели всичките си оставащи мачове тимът на Гуардиола ще има 34.

"Сити" може да постави рекорд и за най-много победи като гост. През 2004-05 "Челси" спечели 15 пъти на стадионите на другите тимове, а засега "гражданите" са с 13. Рекордът за домакински победи може да бъде изравнен, но не и подобрен. Съставът на Гуардиола има 14 победи при оставащи четири домакинства, а именно 18 е върховото постижение ("Челси" 2005-06, "Юнайтед" 2010-11 и "Сити" 2011-12).

Най-добрата голова разлика в ерата на Висшата лига също се държи от "Челси", но от сезон 2009-10 – плюс 71. Дотук "Сити" е с 67 – 88 вкарани срещу 21 получени попадения. Възможно е да бъде подобрено и постижението за най-голяма разлика между първия и втория. "Гражданите" водят с 16 на "Юнайтед", а рекордът е именно на "червените дяволи" – 18 точки пред втория от сезон 1999-00.

Постижението, което "Сити" най-трудно ще подобри е това за най-много вкарани голове в рамките на един сезон. През 2009-10, когато треньор беше Карло Анчелоти "Челси" реализира 103, а дотук "гражданите" са с 88. Все пак с настоящия темп от средно 2.83 гола на мач "Сити" може да изпревари сините.

Да спечелиш срещу Моуриньо

В последните 10 години Хосеп Гуардиола и Жозе Моуриньо са двама от най-успешни треньори в европейския футбол. Те имаха жестоко съперничество в Испания, където водеха "Барселона" и "Реал" (Мадрид), а от миналия сезон битката се пренесе на Острова.

Медиите в Англия неслучайно попитаха Гуардиола как ще се чувства, ако победи Моуриньо и спечели титлата срещу него.

"Знам, че за вас е много интересно дали ще бием точно "Юнайтед", а феновете го искат повече от всичко друго. Съжалявам, но няма да кажа нищо, което да е толкова интересно. Уважавам Жозе много, и двамата започнахме сезона с желание и идея да спечелим титлата, вярвам в това", каза Гуардиола в навечерието на мача.

Въпреки някои пререкания с португалеца в миналото, сега каталунският мениджър показа уважение и с нищо не демонстрира, че пази лоши спомени.

"Никога не съм побеждавал Моуриньо и той не е побеждавал мен. Нашите отбори са се побеждавали един друг, не ние мениджърите. Футболът не е съперничество между двама души. След толкова години ние още сме в бизнеса и сигурно ще се срещнем още стотици пъти", каза още Гуардиола.

Срещата между "Сити" и "Юнайтед" е днес от 19.30 часа.

Дневник