Колоездачът Майкъл Голартс, който падна тежко и получи сърдечен удар по време на състезанието Париж-Рубе, е починал. Състезателят на "Веранда Вилем Крелан" беше откаран в болница с хеликоптер, но от тима му съобщиха, че лекарите не са се преборили за живота му.

Голартс, който е само на 23 години и е за втора година при професионалистите, падна на 109-ия километър, като живото предаване показа единствено, че лежи на шосето. Според френската телевизия France 3 медицинският екип на състезанието му е направил сърдечен масаж на място, след като колоездачът не е имал сърдечна дейност. Веднага е бил изпратен и хеликоптер, който да го откара в болницата в Лил.

"С невъобразима тъга трябва да съобщим за смъртта на нашия състезател и приятел Майкъл Голартс. Той напусна този свят в неделя вечер в 22.40 часа в болницата в Лил, в присъствието на своето семейство и най-близките си. Майкъл получи сърдечен удар и всички лекарски опити не дадоха резултат", съобщиха от отбора му около полунощ.

Голартс получи шанс да кара пълна кампания в пролетните класики, където се отчете с три влизания в Топ 20 – беше девети в класиката "Йохан Мусеув" и 20-и в Трите дни на Де Пан и Кюрне-Брюксел-Кюрне.

Смъртта на белгийския колоездач помрачи победата на Петер Саган, който триумфира за пръв път в Ада на Севера. След разпространението на новината за Голартс целият колоездачен свят изказа съболезнования.

Това е първият смъртен случай в професионалното колоездене след 27 март 2016 г., когато в еднодневното състезание Гент-Вевелгем загина французинът Антоан Демоате. Колоездачът на "Ванти-Груп Гобер" падна при спускане от изкачването Кемелберг, след което беше ударен от един от съдийските мотоциклети и почина по-късно от раните си в болницата в Ипр.

Дневник