Един от най-успешните футболни треньори за последните три десетилетия, Фабио Капело, обяви край на кариерата си. 71-годишният италианец се оттегля след 841 мача и 13 трофея като треньор в мъжкия професионален футбол.

За последно бившият треньор на "Милан", "Реал" (Мадрид), "Рома", "Ювентус", Англия и Русия водеше китайския "Джансу сънинг", откъдето беше уволнен на 14 март. Капело беше един от вариантите за селекционерския пост в италианския национален отбор, но е отхвърлил предложението.

"На скамейката на Италия? Вече казах не. Имам известен опит с национални отбори начело на Англия и Русия. Исках отново да се върна в клубния футбол и "Джансу" беше моето последно футболно преживяване", заяви Капело пред "Рай уно".

"Постигнах всичко, което исках. Много съм щастлив от това, което направих във футбола. Сега ще се радвам да заема ролята на футболен коментатор. На тази позиция винаги печелиш", допълни италианецът, който остава в историята като един от най-универсалните треньори.

Въпреки че последните години от кариерата му не бяха много успешни, Капело винаги е бил оценяван високо заради способността си да използва различни тактически схеми и да ги адаптира така, че да пасват най-добре на играчите, с които разполага.

Капело е роден на 18 юни 1946 г. в Сан Канциан д'Изонцо. Той е юноша на СПАЛ, където прави и първите си стъпки в професионалния футбол.

През 1967 г. полузащитникът е привлечен от "Рома". След три сезона при "римските вълци" преминава в "Ювентус", където играе от 1970 до 1976 г. Следват четири години в "Милан", които са последните му като футболист.

Между 1972 и 1978 г. Капело изиграва 32 мача с националния отбор на Италия, в които отбелязва осем гола. Най-паметното му попадение е срещу Англия на "Уембли" за победата с 1:0 през ноември 1973 г. Това е първият в историята успех на "скуадра адзура" при гостуване на "трите лъва".

Славната треньорската кариера на Капело започва в академията на "Милан". Той води юношеския отбор до 19 години от 1982 до 1986 г., след което временно е назначен за старши треньор на мъжкия тим - за седем мача (три победи и три равенства) през 1987 г.

През 1991 г. Капело се връща начело на "росонерите" като постоянен треньор. В петте сезона, в който той е старши треньор, тимът от Милано печели четири пъти титлата в Серия А, Шампионската лига (1994 г.), Суперкупата на Европа и три пъти Суперкупата на Италия.

През 1996 г. Капело поема "Реал" (Мадрид). Той води отбора само един сезон, в който го извежда до титлата. Италианецът има важна роля за бъдещите успехи на мадридчани заради привличането на Роберто Карлош, Предраг Миятович, Давор Шукер и Кларънс Зеефорд и утвърждаването в първия състав на Раул Гонсалес.

Капело се връща за един сезон в "Милан" (1997-1998), a след година пауза застава начело на "Рома", където остава до 2004 г. През 2001 г. той изведе "вълците" до третата им и последна титла в Серия А, както и до първата в историята на клуба Суперкупа на Италия.

През 2005 и 2006 г. Капело стана шампион на Италия с "Ювентус", но впоследствие титлите бяха отнети заради скандала с уредени мачове, който изпрати "старата госпожа" в Серия Б. През сезон 2006-2007 г. италианският треньор изкара втори период начело на "Реал" и отново стана шампион. Поредното отпадане в осминафиналите на Шампионската лига обаче доведе до смяната му.

След титлата с "Реал" Капело се насочи към международния футбол. Той водеше Англия между декември 2007 и февруари 2012 г. Под негово ръководство отборът не успя да се класира за Евро 2008, а на световното първенство през 2010 г. отпадна в осминафиналите от Германия.

След Евро 2012 Капело стана селекционер на Русия. Той успя да класира "сборная" за световното в Бразилия през 2014 г., където отборът отпадна в групите след две равенства и една загуба. През лятото на 2015 г. той беше уволнен. Последният му период като треньор продължи девет месеца.

Дневник