В неделя Сиди Диало завърши 155-ия маратон в кариерата си. Френският дипломат с гвинейски корени, който има докторска степен по медицина, завърши надпреварата в Париж с време 3.57:17 часа.

Необичайното при Диало е, че той предпочита да бяга бос. По този начин отдава почит на предците си и твърди, че се чувства по-силно обвързан с корените си. Според Диало човешката физика е перфектно пригодена за бягания на дълги разстояния.

"Погледнете всички тези състезатели с техните скъпи обувки - всичките имат болки в краката. Да бягаш бос е най-естественото нещо на света", каза 60-годишният Диало след маратона в Париж пред френския "Паризиен".

Диало е израснал в планинския регион Фута Джалон в Гвинея - бивша френска колония в Западна Африка. По-късно той се мести в града, за да посещава висше училище. През 1973 г. печели стипендия да учи в Хавана, където пише дисертация за докторска степен по медицина.

"В детството ми, както всички деца по света, обичах да тичам. В продължение на пет години тичах и вървях бос по близо 10 мили на ден между родното ми село и най-близкото училище", разказва Диало.

Маратонът в Париж беше 21-ият, в който Диало бяга бос. Постиженията му включват още 11 ултрамаратона на седемте континента, а само през 2013 г. e пробягал 48 маратона. 

Дебютът му в маратоните е поставен преди осем години в Чикаго. Личният му рекорд е 3.14:13 часа от маратона в Берлин през 2012 г. От края на 2015 г. Диало решава да предизвика себе си, като бяга бос в повечето от състезанията.

"Животът ми е добър и съм доволен на малкото, което имам. Просто искам отново да стана човек, в буквалния и благородния смисъл на думата", казва още Диало.

Интересът към маратона в Париж беше огромен, като близо 55 хиляди души застанаха на старта. От тях 42 484 завършиха успешно.

Кенийските състезатели отново грабнаха призовите отличия. При мъжете победител стана Пол Лонянгата с 2.06:25 часа, а най-бърза при жените беше Бетси Сайна с 2.22:56 ч.

Дневник