Германският футболен шампион "Байерн" беше обвинен, че не се е съобразил с препоръки по темата за спазването на човешките права в Катар.

Проблемът с експлоатирането на работници в Катар е засегнат от доклад на норвежкото издание Josimar, пише "Дойче веле". В него се съобщава за редица случаи, в които на работниците е плащано различно възнаграждение спрямо националността и по-малко от обещаното при работа в продължение на 100 поредни дни и с ограничени почивки.

В последните години столицата Доха е предпочитано място за зимната подготовка на "Байерн". В началото на 2016 г. баварците подписаха спонсорски договор с международното летище "Хамад" (HIA), а в края на 2017 г. сделката беше продължена с поставяне на логото върху ръкавите на фланелките.

"Дойче вече" посочва, че ръководството на "Байерн" се е допитало до германското правителство заради спорния характер на сделката с Катар. Баварците са получили отговор, че отборът трябва да предприеме стъпки, с които да защити правата на служителите и работниците, ангажирани с дейността на клуба в Катар.

Според доклада на Josimar обаче германският шампион е пренебрегнал изпълнението на препоръките. В началото на годината директорът на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге изтъкна, че "благодарение на футбола условията на работниците в Катар са се подобрили".

"Това всъщност е трагично. Те излязоха със съобщение, което не се отнася до най-сериозните разкрития, с които са се сблъскали. За мен това показва, че "Байерн" няма никакъв интерес да свърши правилното нещо, като се интересува само от пари", каза Николас Макгиихън, бивш експерт от Международната организация за защита на човешките права по въпросите в Персийския залив.

Летището "Хамад" е притежание на една от най-големите авиокомпании в света - Qatar Airways. Тя е сред основните спонсори за световните първенства в Русия и Катар.

Изграждането на инфраструктурата за най-големия футболен форум през 2022 г. е в ход, като от ФИФА са обявили, че организацията ще вземе всички необходими мерки, за да защити правата на работниците. 

 Dnevnik.bg