Инвеститори от Близкия изток и Азия са предложили 25 милиона долара, за да придобият правата върху два турнира на ФИФА, съобщи "Ню Йорк таймс". Предложението е за разширена версия на Световното клубно първенство и нова глобална лига за национални отбори, чието създаване се обсъжда в момента.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино е представил офертата по време на среща на изпълнителния борд на световната централа в Богота през март. Подробностите около предложението обаче не са били достатъчни, а швейцарецът не е разкрил самоличността на инвеститорите, твърди "Ню Йорк таймс", като се позовава на "няколко души с директна информация от срещата".

Инфантино е заявил, че консорциумът иска бързо решение за офертата. Членовете на Съвета на ФИФА обаче са отказали бързи действия, тъй като "имат нужда от повече информация".

Ако се стигне до подобно споразумение, това би било безпрецедентен ход в историята на ФИФА. Световната централа никога не е продавал контрола върху някой от турнирите си и не е сключвала сделки с инвестиционни фондове.

С подобен ход Инфантино иска да върне финансовата мощ на ФИФА, която беше отслабена след големия корупционен скандал през 2015 г. Световната футболна централа обяви, че очаква загуби от близо 400 милиона долара за финансовата 2017 г.

Освен това швейцарецът иска да увеличи средствата за федерациите, които членуват във ФИФА, тъй като догодина предстоят президентски избори.

Неговата победа в президентските избори след наказанието на Сеп Блатер беше свързана с обещание да финансира с близо 1 милиард долара 211-те членки на ФИФА. Този ангажимент, продължаващите съдебни разходи около корупционния скандал и слабият спонсорски интерес към световното първенство в Русия могат да се окажат удар по амбициите на Инфантино да бъде преизбран през 2019 г.

До този момент не са известни много подробности около офертата на инвестиционния фонд, а ФИФА е отказала коментар, пише oще "Ню Йорк таймс". Известно е, че евентуална сделка ще обхване до три издания на двата турнира.

В момента Световното клубно първенство, в което участват континенталните шампиони, се оценява на 100 милиона долара, а интересът към надпреварата намалява в последните години. Идеята е турнирът да бъде разширен и в него да участват най-малко 12 отбора от Европа.

Плановете за надпреварата на националните тимове е да има предварителен кръг, последван от мачове на регионален принцип и финална фаза, в която да участват малък брой от топ отборите в света.

Дневник