Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън коментира поведението на пистата на един от основните си съперници през този сезон, Макс Верстапен. Пилотите на "Мерцедес" и "Ред бул" се оказаха в центъра на сблъсък още във втората обиколка в Гран при на Бахрейн, който беше предизвикан от Верстапен и завърши с неговото отпадане.

След състезанието Хамилтън си позволи малко по-остри думи спрямо пилота на "Ред бул", но по-късно анализира спокойно поведението на 20-годишния Верстапен.

"Ред бул" има кола, с която би трябвало да постигат лесно добри резултати, но заради неопитност или не толкова зрели постъпки те не успяват. Макс трябваше да направи добро състезание, но действаше прекалено рисковано. Ако Фернандо (Алонсо) беше в тази кола или аз, то "Ред бул" щеше да спечели точки. Надявам се, че Макс се учи от подобни грешки", каза Хамилтън.

Той заяви, че е имал същите проблеми в началото на своята кариера, но вече на 33 години разсъждава по съвсем различен начин. Той стартира девети заради смяна на скоростна кутия, но успя да се изкачи до третото място. Верстапен, който катастрофира в квалификацията, потегли 15-и и показа отлична скорост в първата обиколка, но малко по-късно вече беше отпаднал.

"Той притежава огромен талант, също и много скорост, но младите пилоти невинаги взимат най-правилните решения", каза Хамилтън.

По време на състезанието в Бахрейн британецът имаше проблеми с радиокомуникацията, след като екипът му не можеше да го чуе.

Според Верстапен между него и Хамилтън няма проблеми и двамата се разбират добре. Белгиецът каза, че не се сърди за по-острите думи, изречени от британеца преди това.

"Разбирам го, все пак го попитаха точно, когато беше излязъл от кокпита. Тогава всеки още е под влияние на емоциите. Аз действах импулсивно, видях пространство на пистата и сметнах, че мога да мина оттам, но явно грешах", каза Верстапен.

След първите два старта от сезона "Ред бул" е на четвърто място при конструкторите с 20 точки, на две зад "Макларън". В предсезонните тестове темпото на "биковете" беше близо до това на "Ферари" и те бяха смятани за основни претенденти, но за сметка на това от скудерията спечелиха първите два старта, а най-високото класиране на "Ред бул" е четвъртото място на Даниел Рикардо в Австралия.

Дневник