Кралят на футболна Европа "Реал" (Мадрид) и петкратният шампион на Стария континент "Байерн" (Мюнхен) се протегнаха широко към полуфиналите на Шампионската лига след първите мачове срещу "Ювентус" и "Севиля". Днес шампионите на Испания и Германия излизат у дома, за да довършат това, което започнаха преди седмица.

В повторения на финала от миналата година "Реал" постигна перфектна победа с 3:0 при гостуването на "Ювентус". "Байерн" показа известни колебания срещу "Севиля", но направи обрат и спечели с 2:1 на стадион "Рамон Санчес Писхуан".

Мадридчаните и баварците имат повече от комфортна преднина преди реваншите, но ще излязат на терена с обеца на ухото след големите емоции във вторник, когато "Рома" сътвори една от най-големите сензации в историята на Шампионската лига, а "Манчестър сити" беше на един отменен гол разстояние от ударно завръщане срещу "Ливърпул".

"Реал" - "Ювентус"

"Ювентус" се нуждае от победа с 3:0, за да стигне до продължения, или от по-резултатна победа с поне три гола разлика, за да продължи напред. "Реал" вече записа едно подобно поражения на "Сантяго Бернабеу" - с 0:3 от "Барселона" на 23 декември. През 2018 г. обаче белите показват коренно различна игра от тази, която демонстрираха в първата половина на сезона.

Миналогодишните финалисти в турнира ще се срещнат за 21-ви път на европейската сцена. Балансът на силите до момента е доста изравнен - десет победи за "Реал" и девет за "Ювентус" при две равенства. "Старата госпожа" обаче няма успех срещу белите от 2008 г., когато спечели 2:0 на "Сантяго Бернабеу" в двубой от груповата фаза.

Toва е една от само двете победи на "Ювентус" като гост на "Реал". Другата е от първия им сблъсък - 1:0 във втория мач от четвъртфиналите на Купата на европейските шампиони през 1962 г.

Италианският шампион никога не е побеждавал един от големите си съперници в Европа с повече от два гола разлика. В клуба от Торино обаче вярват в големия обрат, а подвигът на "Рома" срещу "Барселона" показа, че всичко е възможност.

"Излизаме на терена с желанието да обърнем това 0:3. Резултатът е много тежък. Нуждаем се от един завършен мач срещу един завършен отбор, за да постигнем позитивен резултат", каза старши треньорът на "Ювентус" Масимилиано Алегри.

Това, от което неговият отбор ще има нужда, е ранен гол. "Никой не очакваше, че в Торино ще допуснем гол още във втората минута. Защо сега ние да не направим същото в Мадрид? Ще дадем всичко от себе си", каза още Алегри.

В същото време Зинедин Зидан предупреди своите играчи да не се отпускат заради огромния аванс. "Резултатът от първия мач не променя нищо за нас. Предстои ни нов мач. В Торино постигнахме добър резултат, но това беше само първото полувреме. Трябва да изиграем още един страхотен двубой", каза французинът.

"Байерн" - "Севиля"


"Севиля" вече сътвори една от големите изненади в Шампионската лига, след като отстрани "Манчестър юнайтед" в осминафиналите. Тогава испанският отбор спечели с 2:1 на "Олд Трафорд" и продължи напред след нулево равенство в първия мач.

Сега обаче задачата ще бъде неимоверно по-трудна след загубата преди седмица, а съперникът - далеч по-успешен и опитен в европейските битки от "червените дяволи" през последните години.

"Байерн" преследва шести полуфинал в последните седем сезона в Шампионската лига. В този период баварците се разминаха с финалната четворка само миналата година, когато бяха елиминирани по много драматичен начин от "Реал".

Тимът на Юп Хайнкес се намира в чудесна форма. Победата срещу "Севиля" беше предхождана от разгромен успех с 6:0 срещу "Борусия" (Дортмунд), а през уикенда отборът си осигури шеста поредна титла в Бундеслигата след 4:1 при гостуването на "Аугсбург".

"Севиля" е на другия полюс. Рекордьорът по трофеи в Лига Европа допусна четири загуби в последните си шест мача във всички турнири. Срещу големите отбори съставът на Винченцо Монтела разчита на много солидна игра в защита и ефективност при грешките на съперника.

Тази вечер испанският отбор ще трябва да поеме рискове, което срещу играчи като тези на "Байерн" крие доста опасности. Затова и тактиката на Монтела ще включва едно по-предпазливо първо полувреме.

"Мачът продължава 90 минути, така че е важно да бъдем максимално подготвени и концентрирани през всичките 90 минути. Трябва да бъдем балансирани. Не е нужно да вкараме колкото се може по-бързо. Важно е да се държим в мача. Знаем, че можем да вкараме един или два гола през втората част, но не трябва да допускаме попадение, особено след почивката", заяви Монтела.

Хайнкес очаква по-открита игра от "Севиля", но по думите му резултатът от първата среща няма да промени начина, по който "Байерн" играе на "Алианц арена". "Когато загубиш с 1:2 у дома, знаеш, че трябва да поемеш рискове в реванша, за да продължиш напред. Трябва да атакуваш повече, както и ще направи "Севиля". Но ние си имаме собствен стил и план в атака. Ще играем така, както винаги играем у дома", каза германецът.

Дневник