Григор Димитров ще бъде поставен под №3 в първия голям турнир на червени кортове през 2018 г. - мастърса в Монте Карло. Българският тенисист заема петото място в световната ранглиста, но ще е една позиции по-напред в основната схема в отсъствието на Роджър Федерер.

Носителят на рекордните 20 титли от Големия шлем пропуска целия сезон на червени кортове, както направи и през 2017 г. Другият голям отсъстващ е световният №6 Хуан Мартин дел Потро. Аржентинецът обяви, че ще участва само в три турнира на клей - мастърсите в Мадрид (7-13 май) и Рим (14-20 май) и "Ролан Гарос", който започва на 28 май.

Световният №1 Рафаел Надал е водач в схемата в Монте Карло. Испанецът ще преследва трета поредна и общо 11-а титла в Монако. Ако не успее да защити трофея, той ще сдаде първото място в световната ранглиста на Федерер.

Надал има да защитава 4680 точки в сезона на червени кортове. Миналата година той спечели четири от петте големи турнира на клей - "Ролан Гарос", мастърсите в Монте Карло и Мадрид и "АТП 500" в Барселона". В Рим испанецът стигна до четвъртфиналите, където Доминик Тийм му нанесе единствената загуба на любимата му настилка през 2017 г.

Финалистът от Australian Open Марин Чилич ще е водач в долната половина на схемата в Монте Карло, а под №3 ще е Александър Зверев. Двубои между Надал, Чилич, Зверев и Димитров ще бъдат възможни в полуфиналите на турнира.

Финалистът от "Ролан Гарос" Доминик Тийм, финалистът от финалите на АТП Давид Гофен, първата ракета на Франция Лука Пуи и вторият най-предно класиран испанец в световната ранглиста Пабло Кареньо Буста заемат местата от пето до осмо. Димитров може да срещне някой от тях най-рано в четвъртфиналите.

Шампионът в Монте Карло от 2015 г. Новак Джокович ще е девети в основната схема, а останалите поставени са Диего Шваржман, Роберто Баутиста Агут, Томаш Бердих, Фабио Фонини, Милош Раонич, Алберт Рамос и Адриан Манарино.

Димитров и другите поставени в топ 8 ще почиват на старта и ще се включат директно от втория кръг на надпреварата. Българският тенисист ще участва за шеста поредна година в Монте Карло.

При дебюта си през 2013 г. Димитров достигна до четвъртфиналите, където беше спрян от Надал в оспорвана трисетова битка. Две години по-късно българинът отново влезе във финална осмица, като на пътя му към полуфиналите застана Гаел Монфис.

Между двете си най-успешни участия в Монте Карло Димитров записа загуба в третия кръг от Давид Ферер, а предишните две години беше елиминиран още във втория кръг - от Жил Симон през 2016 г. и от Ян-Ленард Щруф през 2017 г.

Българският тенисист има да защитава само 200 точки за целия сезон на червени кортове. През 2017 г. той напусна турнирите в Маракеш, Монте Карло и Рим още след първия си мач, а в Мадрид и "Ролан Гарос" беше отстранен в третия кръг. Тази година шампионът от финалите на АТП е заявил участие в същите състезания без това в Маракеш, което се провежда тази седмица.

Дневник