„Левски" направи огромна крачка към финала за Купата на България след победа с 2:0 в дербито с ЦСКА. С две попадения на бившия играч на червените Серджиу Буш в началото на двете полувремена сините си осигуриха комфортен аванс преди реванша на 25 април.

Тимът на Делио Роси проведе отлично двубоя и категорично надигра своя съперник, за да сложи край на серията от пет поредни мача без успех в дербито. ЦСКА получи втори тежък удар в рамките на седмица след загубата от "Лудогорец" в петък, която остави червените на шест точки от шампионите в битката за титлата в Първа лига.

В отсъствието на титулярните си нападатели Фернандо Каранга и Кирил Десподов атаката на ЦСКА беше изключително беззъба. Червените бяха обезличени в средата на терена, а грешките в центъра на отбраната допълниха слабото представяне на отбора.

"Левски" беше добре организиран в своята половина, не оставяше празни пространства, действаше с повече агресия и влизаше по-здраво в единоборствата, което направи отбора доста опасен на контраатака. Сините можеха да стигнат до още по-убедителен успех, но гредата попречи на Буш да отбележи хеттрик срещу бившия си отбор.

ЦСКА започна по-активно мача и успя да организира няколко атаки в първите пет минути, но без да застраши Божидар Митрев. В седмата минута "Левски" откри резултата с първото си настъпление към вратата на Витаутас Черниаускас.

Сините хванаха своя съперник на контраатака. Нашименто спечели терен и разтегли играта с подаване към десния фланг за Габриел Обертан. Бившият играч на "Манчестър юнайтед" получи доста свободно пространство, проби вдясно от вратата и центрира по земя към вратарското поле. Капитанът на ЦСКА Божидар Чорбаджийски се размина с топката, а Буш я насочи в далечния ъгъл с техничен удар отблизо.

След гола червените продължиха да бъдат отборът, който владее повече топката. "Левски" обаче не оставяше пространства в своята половина и влизаше здраво в единоборствата. Това създаваше доста трудности за футболистите на ЦСКА, които правеха доста грешка в средата на терена.

Символичните домакините имаха нужда от 16 минути, за да стигнат до първата си опасност пред вратата на Митрев. Александър Дюлгеров намери Едвин Джеси с хубаво подаване от левия фланг към далечния край на наказателното поле. Ганаецът овладя добре и преодоля Афонсо Фигейредо и Холмар Ейлофсон, но опитът му за удар беше блокиран от върналия се Нашименто.

В ситуацията крилото на ЦСКА получи контузия в глезена и беше изнесен на носилка от терена, след което бе откаран в болница. На негово място в игра се появи 20-годишният Александър Георгиев.

В 25-ата минута червените загубиха топката в собствената половина, а Хали Тиам веднага намери на скорост Буш. Румънецът обаче отправи твърде слаб удар от границата на наказателното поле, който не затрудни Черниаускас.

ЦСКА продължи да изпитва трудности при разиграването на топката и започна да използва основно далечни подавания. В 26-ата минута един подобен пас на Тиаго Родригес мина зад гърба на синята отбрана, но опитът на Хеан Бланко да намери непокрития вляво Дюлгеров не сполучи.

В 32-ата минута Яблонски получи пространство в центъра и отправи опасен удар от дистанция, който премина около метър встрани от десния стълб на Черниаускас. Шест минути по-късно ЦСКА получи най-добрата си възможност за гол.

Поредица нескопосани отигравания на играчи в синьо след корнер пред вратата на червените доведе до бърза контраатака. Тиаго и Бланко се откъснаха срещу Цветкович и Митрев. Португалецът обаче не успя да подаде колумбийския си съотборник, който беше сам около точката на дузпата.

Само 40 секунди след началото на второто полувреме "Левски" нанесе втори удар. Цветкович и Обертан разиграха на десния фланг. Французинът центрира във вратарското поле, където Буш отново беше изпуснат от Чорбаджийски и след удар с глава от близко разстояние не остави шансове на Черниаускас.

ЦСКА имаше нужда от десетина минути, за да се отърси от втория гол. В 58-ата минута Бланко за пръв път беше изпуснат от защитата на "Левски" след центриране на Георгиев отляво. Колумбиецът стреля с глава, но покрай страничния стълб.

В 70-ата минута червените имаха златна възможност да намалят резултата. Влезлият като резерва малко по-рано Роланд Алберт пусна отлично извеждащо подаване към Енрике Рафаел, който се измъкна зад защитата, но стреля неточно на три-четири метра от голлинията.

В ответната атака "Левски" можеше да обезсмисли реванша, но късметът обърна гръб на сините. Буш беше изведен очи в очи с Черниаускас от Обертан и успя да прати топката над литовския вратар. Тя обаче се отби в напречната греда.

До края на мача ЦСКА не успя да създаде нито една опасна ситуация пред вратата на Митрев. "Левски" пък не успя да се възползва от празните пространства в колебливата отбрана на съперника и да запише по-убедителен успех.

В другия полуфинал "Ботев" (Пловдив) взе крехък аванс срещу "Славия" след домакинска победа с 2:1. Реваншът в София е на 24 април.

dnevnik.bg