Серията зрелищни мачове в Шампионската лига се пренесе и към Лига Европа. "Олимпик" (Марсилия) и "Залцбург" направиха обрати в красиви и вълнуващи двубои и се класираха за полуфиналите.

Французите се наложиха с 5:2 срещу "Лайпциг" в мач с няколко обрата. "Залцбург" стигна до 4:1 срещу "Лацио" и заличи загубата си с 2:4 от първата среща.

В следващата фаза са "Арсенал" и "Атлетико" (Мадрид), но те също бяха поставени до стената. Воденият от Арсен Венгер отбор стигна до 2:2 срещу ЦСКА (Москва), като до 75-ата минута губеше с 0:2. "Дюшекчиите" отстъпиха с 0:1 срещу "Спортинг" (Лисабон), но благодарение на успеха си с 2:0 в Мадрид вече са на полуфинал.

Най-резултатният и зрелищен мач за вечерта беше в Марсилия. Там "Лайпциг", който беше спечелил с 1:0 първия мач, поведе с гол още във втората минута чрез Брума.

В този момент домакините вече се нуждаеха от три безответни гола, за да продължат. И те ги постигнаха още до 38-ата минута. Най-напред в шестата след ъглов удар се получи суматоха пред вратата и Илсанкер си вкара автогол. Три по-късно след прекрасна бърза атака и серия спасявания на Гулаши топката попадна в Сар, който даде преднина на отбора си.

"Олимпик" стигна до ценния трети гол в 38-ата, когато Пайе центрира от фаул, а Товен засече отблизо. В началото на втората част Костас Митроглу пропусна две чисти възможности.

"Лайпциг" се възползва и след хубав удар Аугустин вкара гола, с който отборът влезе в позиция за класиране за полуфиналите. Само пет по-късно Пайе отбеляза много красив гол със силен удар в наказателното поле и отново наклони везните в полза на отбора си.

"Олимпик" стигна и до пети гол в добавеното време. При контраатака Сакай стреля точно в празната врата.

"Залцбург" направи забележителен обрат срещу "Лацио". След нулевото първо полувреме италианците поведоха в 55-ата минута, когато Чиро Имобиле беше изведен вляво и вкара с добре насочен удар.

Австрийският отбор отговори мигновено и постави основите на обрата. В 56-ата минута Дабур напредна и стреля между двама играчи на съперника, като след рикошет топката влезе във вратата.

В 72-ата Хайдара стреля от далеч и преодоля Стракоша, който не се намеси добре. Две по-късно късметът отново беше с домакините, като след удар на Хван и нов рикошет резултатът стана 3:1. Окрилени от развоя, футболистите на "Залцбург" вкараха още един гол - в 76-ата след ъглов удар Бериша отклони топката и при далечната греда Лайнер засече с глава за 4:1.


"Арсенал" беше спечелил с 4:1 първата среща в Лондон, но беше близо до това да изживее шока на "Барселона" от мача с "Рома".

В 38-ата минута ЦСКА поведе, след като Чалов отблизо направи добавка при избита от Петер Чех топка. При сходно положение Набабкин удвои в началото на втората част. Головин стреля мощно от разстояние, Чех спаси, но Набабкин се оказа на правилното място.

"Арсенал" се справи с напрежението и в 75-ата минута след хубава атака и двойно подаване с Елнени топката попадна в Дани Уелбек, който вкара решителния гол. В добавеното време Арън Рамзи напредна на скорост при бърза атака и изравни.

В Лисабон Монтеро даде преднина на "Спортинг" в 28-ата минута, като от малък ъгъл засече с глава центриране от дясно. До почивката португалците опитаха да увеличат преднината си и имаха още възможности, но без успех. През втората част и "Атлетико" създаде добри атаки, но резултатът се запази.

Дневник