Стадионът на "Ливърпул" "Анфийлд" винаги е бил сочен за един от най-неприятните за гостуващите отбори заради страстната подкрепа от трибуните. Това беше отчетено в допитване на спонсора на Висшата лига Barclays и YouGov. То е направено сред 4000 привърженици на елитните тимове, бивши играчи и мениджъри.

"Ливърпул" присъства най-много пъти в анкетните карти на допитаните за това кой отбор има най-шумни фенове и чий фенове най-много пеят по време на мачове и подкрепят своите любимци. Химнът на червените – You'll never walk alone (Никога няма да крачиш сам – от англ.) е най-популярния рефрен, като изпреварва I'm forever blowing bubbles (Винаги ще правя балончета) на "Уест хем" и Дилайла на "Стоук сити" (феновете на "грънчарите" пеят популярната песен на Том Джоунс – бел. ред.).

Анкетите са разделени на две графи за домакински мачове и гостувания, но и в двата показателя "Ливърпул" е №1. Вторите най-страстни в подкрепата у дома са "Нюкасъл", следвани от феновете на "Кристъл палас", "Манчестър юнайтед" и "Стоук сити". При гостувания класирането е: "Ливърпул", "Нюкасъл", "Юнайтед", "Уест хем" и "Палас".

Голяма част от феновете вярват, че тяхната основна задача по време на мачове е да подкрепят отбора си, пеейки и скандирайки, вместо просто да стоят и да гледат мача. Така са отговорили 86% от запитаните, а според 82% от феновете на "Стоук" песните са най-важната част на трибуните.

Почти 36% вярват, че могат да бъдат 12-ия играч на своя любим тим по време на мач, докато близо една четвърт са на мнение, че тяхната подкрепа буквално може да обърне развоя на срещата.

Всички участници в анкетата са отговорили и на въпрос какво е най-важно да виждат от своя любим тим. На първо място сред запалянковците е да виждат игра със сърце и желание от футболистите – 28%, 22 процента от отговорилите обясняват, че най-важна е победата. На трето и четвърто място са съответно добрата игра (18%) и футбол, който да доставя удоволствие (13%). В последната графа най-много на този показател са отговорили фенове на "Манчестър юнайтед" и "Арсенал" - 21%, за които красивата игра е от голямо значение.

Пълният доклад и резултатите от анкетата ще бъдат публикувани в началото на май.

Дневник