Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън смята, че съперниците от "Ферари" са направили много голяма стъпка в развитието на болида си за началото на сезона. Британецът видя как най-големият му конкурент Себастиан Фетел отмъкна победите в първите два старта и сега изостава със 17 точки от германеца.

Преди началото на състезателния уикенд в Китай Хамилтън посочи, че вече няма право на грешки и не може да си позволи да губи повече точки от пилота на "Ферари". Британецът обясни, че на пистата в Шанхай битката отново ще е много оспорвана и не би се изненадал, ако Фетел и съотборникът му Кими Райконен постигнат добри резултати.

"Определено ще са много трудни за побеждаване, защото показват страхотна скорост. Мисля, че са направили голяма крачка напред в развитието на двигателя и ще бъде интересно да видим каква ще бъде надеждността на болида им", каза Хамилтън.

Дълго време двигателят на "Мерцедес" даваше огромно предимство на пилотите на "Сребърните стрели", но сега Хамилтън е на мнение, че от "Ферари" са много близо по отношение на скоростта.

"Тяхната скорост в последните два старта беше по-добра от нашата. На правите се представиха по-добре от нас, а в завоите имахме едно и също темпо. Определено пистата в Шанхай ни подхожда много заради дългите прави, но мисля че от "Ферари" ще са близо и битката ще е оспорвана", добави световният шампион.

Въпреки трудното начало британецът заяви, че не е загубил вяра в отбора си, определяйки го като "все още най-добрият във Формула 1".

"Определено имаме потенциала да печелим състезания и да се борим за титлата, но е важно всички да сме на много високо ниво. Знам, че ще развием болида в течение на сезона, което ще бъде от голямо значение през тази година с оглед представянето на Себастиан и Кими."

На трасето в Китай Хамилтън има пет победи в последните десет години. Пет пъти той стартира от полпозишън в Шанхай и само веднъж пропусна да победи в такъв случай – това се случи през 2013 г.

Британецът с най-добри резултати в тренировките

Очакванията на Хамилтън за оспорвана битка в Китай се потвърдиха в петъчните свободни тренировки. Пилотът на "Мерцедес" оглави класирането и в двете 90-минутни сесии за подготовка, но предимството му беше много малко.

Кими Райконен беше най-близо до Хамилтън и в двете тренировки.

В първата тренировка, която се проведе в 10.00 ч. местно време, пилотът на "Мерцедес" използваше само средно меките гуми налични за уикенда – софт, с които записа резултат 1:33.999. Хамилтън направи 22 тура, а съотборникът му Валтери Ботас – 28. Финландецът също работеше с гуми софт и записа най-добра обиколка за 1:34.457 (+0.458), което му отреди третото място.

Кими Райконен заложи на гуми медиум, а след това ултрасофт, с които записа резултат с почти четири десети по-бавен от този на световния шампион. Зад него бяха пилотите на "Ред бул" Даниел Рикардо и Макс Верстапен, а Фетел остана шести.

Втората тренировка беше много по-интересна, като в нея пилотите направиха и симулации на квалификационни обиколки с най-меките гуми и с по-малко количество гориво. В тях Хамилтън записа най-добър резултат 1:33.482 с гуми ултрасофт. Британецът постигна това в само една бърза обиколка, след което заложи на по-дълга серия с износените гуми, която продължи общо 18 тура. По-кратък се оказа животът на гумите софт, с които Хамилтън остана на пистата само 12 обиколки.

В квалификационно темпо Райконен се оказа много близо до световния шампион, като най-добрата му обиколка беше по-слаба само със седем хилядни – 1:33.489. След това финландецът правеше много добри опити с гумите софт, с които остана на пистата общо 20 обиколки.

Ботас и Фетел допълниха първите четирима също на много малки разлики. Вторият пилот на "Мерцедес" завъртя най-бързата си обиколка за 1:33.515, изоставайки на 33 хилядни, а Фетел за 1:33.590 (+0.108).

Макс Верстапен също не беше далеч, изоставайки само с три десети от секундата. В дълга серия от обиколки обаче двата болида на "Ред бул" бяха още по-близо до съперниците си с гумите софт, както се случи и в подготовката преди Гран при на Бахрейн. В дълга серия от обиколки с гумите ултрасофт пилотите на водещите три тима правеха опити със средна разлика от десета и половина.

В края на сесията заваля и дъжд, който позволи на Фернандо Алонсо, както и на пилотите на "Форс Индия" и "Заубер" да проверят настройките си за мокро. Проблем пък имаше Щофел Вандорн, който трябваше да спре, защото задната дясна гума на болида му не беше закрепена добре след спиране в бокса.

Квалификацията в Шанхай е в събота в 9.00 часа българско време.

Дневник