ФИФА предложи нова и разширена версия на Световното клубно първенство. Плановете са първото издание на обновената надпревара да се проведе през лятото на 2021 г., а в него да участват финалистите в Шампионската лига и победителите в Лига Европа в следващите четири сезона.

Идеята е световното клубно първенството да се провежда веднъж на всеки четири години. В турнира ще участват 24 отбора, разпределени в осем групи по три, като само победителите ще се класират за фазата на директните елиминации.

Европа ще има 12 представители в надпреварата. Южна Америка ще изпрати четири или пет отбора, като сигурно място ще имат победителите в Копа Либертадорес през 2018, 2019, 2020 и 2021 г. Петата квота най-вероятно ще бъдат разиграна в бараж с един отбор от зона "Океания".

По два ще са отборите от Африка, Азия и КОНКАКАФ, където влизат страните от Северна Америка, Централна Америка и Карибите. За определянето на шестте отбора от трите зони ще се играят плейофи между победителите в следващите четири издания на континенталните им шампионати.

В случаите, когато дадени отбори са се класирали повече от веднъж за Световното клубно първенство, свободните места ще бъдат разпределяни на базата на клубните коефициенти.

В момента Световното клубно първенство се провежда всяка година. В него участват шампионите на седемте футболни конфедерации плюс един отбор от страната, която е домакин на надпреварата. Интересът към турнира намалява значително през последните години.

ФИФА очаква чрез новия формат, който ще включва 31 мача, Световното клубно първенство да генерира приходи между 650 милиона и 1 милиард долара.

В началото на тази седмица "Ню Йорк таймс" обяви, че инвеститори от Близкия изток и Азия са предложили 25 милиарда долара, за да придобият правата върху два турнира на ФИФА - Световното клубно първенство и нова глобална лига за национални отбори, която да замени Купата на конфедерациите.

На този етап от световната футболна централа отказват да коментират публикацията на "Ню Йорк таймс". 

Дневник