С нов рекорд на пистата в Шанхай Себастиан Фетел спечели квалификацията за Гран при на Китай, трети кръг от сезона във Формула 1. Четирикратният световен шампион, който спечели първите два старта в Австралия и Бахрейн затвърди отличната си форма.

Германският пилот ще стартира от първа позиция за 52-и път в своята кариера, а "Ферари" грабна 215-и полпозишън във Формула 1. За второ поредно състезание Скудерията окупира първата редица, както и в Бахрейн. Фетел и Кими Райконен бяха много по-добри от конкурентите си от "Мерцедес", които изостанаха с половин секунда.

Валтери Ботас изпревари с малко своя съотборник Хамилтън, а третата редица остана за Макс Верстапен и Даниел Рикардо от "Ред бул".

"Много съм доволен, колата е просто страхотна и става все по-добра. При първото минаване загубих малко скорост, но при последния опит имах отлично темпо", каза Фетел след квалификацията.

Фетел не се нае да прави прогнози за неделното състезание, заради близкото темпо на "Ферари" и "Мерцедес" в дълги серии от обиколки.

Квалификацията започна много интересно, а за "Ред бул" проблеми имаше далеч преди нея, след като в последната свободна тренировка Даниел Рикардо получи повреда в двигателя. Механиците на тима работиха много активно и успяха да сменят задвижващата му система със започване на квалификацията.

Австралиецът излезе на пистата само три минути преди края на първата част и направи обиколка, която му позволи да продължи напред с 14-и резултат. Отпадналите пък бяха Сергей Сироткин, Пиер Гасли, Ланс Строл, Шарл Леклер и Маркус Ериксон.

В челото пилотите направиха само по едно излизане, а тези на "Ферари" бяха далеч пред останалите.

Втората част беше много оспорвана, като очаквано пилотите на "Ферари" и "Мерцедес" използваха средно меките гуми за уикенда – софт. Райконен и Фетел дадоха отлични времена при първото излизане, докато след две поредни бързи обиколки Ботас и Хамилтън бяха на половин секунда и шест десети.

В края пилотите на "Мерцедес" сложиха нов комплект гуми софт, с които дадоха най-добри времена, а Хамилтън дори слезе под 1:32 минути за обиколка. От "Ферари" излязоха с ултрасофт, но без да записват обиколки. Така в неделя двата водещи тима ще стартират в неделя с гуми софт.

За последната част не успяха да се класират Кевин Магнусен, Естебан Окон, Фернандо Алонсо и съотборникът му Щофел Вандорн, както и Брендън Хартли.

В заключителните 12 минути Райконен започна убедително с рекордна обиколка 1:31.200. Финландецът записа най-добро преминаване и в трите сектора, и изпревари със 161 хилядни Фетел.

Двамата пилоти на "Мерцедес" Ботас и Хамилтън бяха разделени само от 50 хилядни, но изостанаха на четири десети от Райконен.

Вторите излизания на пистата не се оказаха по план за Сребърните стрели, които дори не успяха да подобрят времената си. Ботас изостана с половин секунда от двамата пилоти на "Ферари", докато Хамилтън дори се отказа и се прибра в бокса.

За сметка на това от "Ферари" се бориха един с друг, като Райконен записа рекордни преминавания в първите два сектора, но сгреши в третия и подобри съвсем малко времето си. Фетел настъпи докрай и направи рекордно преминаване на третия сектор, с което записа и обиколка 1:31.095, за да изпревари с 87 хилядни съотборника си.

"Всичко беше наред, но не достатъчно добре. Не исках точно това, но ще видим какво можем да направим утре. Ще се опитам да подобря представянето си", обясни вторият пилот на "Ферари".


Топ 10 в квалификацията допълниха Ботас, Хамилтън, Верстапен, Рикардо, Нико Хюлкенберг, Серхио Перес, Карлос Сайнц и Ромен Грожан.

Състезанието е в неделя в 9.10 часа българско време.

Дневник