Най-успешният състезател на олимпийски игри Майкъл Фелпс няма желание да участва на шести турнир. Това каза американският плувец пред "Ройтерс", коментирайки слуховете че обмисля завръщане в басейна за игрите в Токио през 2020 г.

Фелпс спечели 28 медала (23 златни, три сребърни и два бронзови) на четири олимпиади (Атина, Пекин, Лондон и Рио), като единствено в Сидни през 2000 г. нямаше отличие, дебютирайки едва на 15 г. Американският плувец смята, че е спрял в идеалния момент и се чувства щастлив.

"Няма да се състезавам в Токио. Мотивацията ми е нулева, защото нямам какво да преследвам, постигнах всичко, което исках в кариерата си", каза Фелпс. "След 20 години със сигурност ще мога да погледна към постигнатото от мен и да си кажа, че съм спрял точно навреме".

Куршумът от Балтимор е уверен, че е предал щафетата на много талантливо поколение и вярва в бъдещите успехи на американското плуване.

"САЩ винаги е била водеща нация, борим се за първо или второ място. Кейти Ледецки доказа в последните две години, че е най-добрата в свободния стил. Кейлъб Дресел също започна много силно и в тяхно лице виждам лидерите на отбора", добави Фелпс, наричан още Човекът амфибия.

През миналата година Фелпс се състезава демонстративно срещу голяма бяла акула, но не мисли да повтаря упражнението. Тогава той загуби с две секунди.

"Не се състезавах срещу истинско животно, специалисти изчислиха плуването на 100 метра. И отново да го направим пак акулата ще победи, защото е невъзможно да победиш риба, която плува с 25 мили в час", завърши Фелпс.