Шампионът на Висшата лига за миналия сезон "Челси" спря негативната си серия и взе хубава победа над "Саутхемптън" с 3:2 като гост. Първият мач за кръга предложи много интрига и красиви моменти на "Сейнт Мери", а сините се поздравиха с три точки.

"Саутхемптън" водеше с 2:0 до 60-ата минута с попадения на Тадич и Беднарек и виждаше как взима първа домакинска победа от пет месеца насам, но в рамките на осем минути "Челси" записа впечатляващ обрат.

Резервата Оливие Жиру вкара два гола, а Еден Азар добави един, с което "светците" останаха в зоната на изпадащите. След 33 мача "Саутхемптън" има едва 28 точки и изоства с три от "Кристъл палас", който по-късно днес може да увеличи преднината си, ако победи "Брайтън".

"Светците" не успяха да вземат първа победа при Марк Хюз, който дебютира в края на март и вече има три загуби начело на тима с голова разлика 4:9. Тимът от южния бряг е в серия от четири поредни загуби, а последната победа дойде на 3 февруари като гост на "Уест бромич".

Първото полувреме мина изцяло под знака на доминацията на домакините. "Светците" играха много по-добре и показаха огромно желание да се представят силно пред своите фенове. В първия домакински мач при Марк Хюз "Саутхемптън" действаше с голямо самочувствие и резултатът не закъсня.

В 21-ата минута бившият футболист на "Челси" Райън Бъртранд напредна отлично отляво и върна топката към точката на дузпата, където Душан Тадич без проблем я засече в опразнената мрежата – 1:0.

До почивката "Челси" имаше контрол над топката, но това не доведе до никакви голови положения пред Алекс Маккарти. Шампионът на Висшата лига за миналия сезон не успя да отправи нито един точен удар и се оттегли на почивка с гол пасив.

Второто полувреме започна малко по-добре за "Челси", като контролът над топката накара "Саутхемптън" да играе малко по-припряно и изнеадващо да рита топката напред, вместо да се стреми да я задържа.

Час след началото на мача "светците" все пак стигнаха до важен втори гол, който не дойде след масиран натиск, а след статично положение. След като при поредица от корнери защитата в синьо все изпускаше някой играч на "Саутхемптън", но все ѝ се разминаваше, този път грешка нямаше.

В 60-ата минута Джеймс Уорд-Праус центрира много хубаво от фаул, а дебютантът Ян Беднарек засече с левия крак, след като капитанът Гари Кейхил увисна.

За полския централен защитник, който до момента имаше само два мача за "Саутхемптън", при това в турнирите за купите, това беше и първи гол. Беднарек стана третият поляк с попадение във Висшата лига.

Конте веднага взе мерки и направи двойна смяна, с която промени и постройката на тима си. Италианецът пусна Педро и Оливие Жиру вместо Давиде Дзапакоста и Алваро Мората, и "Челси" заигра 4-4-2.

В 70-ата минута Жиру върна надеждите на "Челси" с първия си гол с екипа на сините във Висшата лига. Френският таран се пласира отлично между Уесли Худ и Мая Йошида и засече с глава остро центриране на Маркос Алонсо.

Попадението на французина оживи гостуващите фенове, които се чуваха отчетливо на "Сейнт Мери" и това вдъхнови "Челси". Пет минути след гола на Жиру равенството беше възстановен след сериозна грешка в защитата на домакините.

Вилиан центрира, а отбраната в бяло и червено не успя да изчисти, като Азар се възползва и с мощен удар под гредата не остави шансове на Маккарти.

Белгиецът вкара своя 69-и гол за сините във Висшата лига, който го изравни на третото място с Джими Флойд Хаселбенк. В ерата на Висшата лига единствено Франк Лампард (147) и Дидие Дрогба (104) имат повече попадения.

Положението на "светците" стана още по-тежко в 78-ата минута, когато обратът беше факт. Само за осем минути лондончани обърнаха резултата, а в прегръдките на своите отново беше Жиру.

След статично положение защитата на "Саутхемптън" не успя да се справи за пореден път, Гари Кейхил свали с глава, а Жиру с хубав удар с левия крак направи резултата 2:3.

За Жиру това беше пети гол като резерва от началото на сезона и общо 18 в кариерата му. Във Висшата лига повече попадения, влизайки от пейката е вкарвал само Джърмейн Дефоу (24).

Dnevnik.bg