Барселона" се приближи с още една стъпка към титлата в Ла Лига, след като спечели един от предварително сочените за трудни тестове в шампионата. Каталунците се справиха с "Валенсия" на своя "Камп ноу" с 2:1 с голове на Луис Суарес и Самюел Юмтити, а за гостите вкара Дани Парехо от дузпа.

Двубоят обаче премина при минорно темпо заради отпадането от "Рома" в Шампионската лига в средата на седмицата. "Барселона" игра лежерно и без обичайната си скорост и енергия в нападение, но все пак успя да вземе трите точки.

На "Камп ноу" имаше и доста празни места, като посещаемостта на стадиона беше под 70 хиляди души, което се случва рядко.

Най-значимото в срещата беше фактът, че каталунците поставиха нов рекорд на Ла Лига по мачове без загуба. Тимът на Ернесто Валверде е непобеден вече в 39 поредни двубоя (32 побед и седем равенства). Предишният рекорд беше на "Реал сосиедад" между април 1979 и май 1980 г.


Каталунците прекъснаха серия от пет поредни победи на "Валенсия". "Прилепите" се намираха в отлична форма, като не бяха губили в първенството от 4 февруари, когато отстъпиха като гост на "Атлетико" (Мадрид).

"Валенсия" започна вдъхновено и още в четвъртата минута постави под напрежение каталунците. Гонсало Гедеш преодоля Жерар Пике и стреля хубаво по диагонала, но Марк Андре тер Стеген се намеси и спаси.

След пропиляната възможност за гостите "Барселона" се възползва и откри резултата при една от първите си по-опасни атаки. В 15-ата минута Коутиньо подаде хитър пас на Суарес и с прецизен удар в долния десен ъгъл уругваецът вкара.

До края на първата част по-добрият отбор беше "Валенсия", който пропусна два нови отлични шанса. "Прилепите" бяха близо до изравняването в 20-ата минута, когато Гедеш засече центриране, но топката мина над гредата.

Четири минути по-късно Тер Стеген отново трябваше да се намесва този път след пробив на Родриго. За "Барселона" добър шанс изпусна Коутиньо в самия край на първото полувреме.

Втората част започна по същия начин, както и първата, но "Валенсия" отново не се възползва. Родриго получи хубав пас в наказателното поле в 50-ата минута и без да се бави стреля, но изстрелът му беше блокиран.

Две минути по-късно "Барселона" наказа поредния пропуск на гостите и направи голяма крачка към спечелването на мача. След центриране на Коутиньо от корнер Самюел Юмтити се извиси и се разписа в мрежата на Нето – 2:0.


До края на срещата "Барселона" действаше на много ниски обороти и доиграваше последните минути, но "Валенсия" се възползва и намали резултата. След поредица от спасявания на Тер Стеген "прилепите" най-накрая успяха да го преодолеят.

В 87-ата минута Усман Дембеле извърши необмислено нарушение срещу Хосе Гая и "Валенсия" получи дузпа. Капитанът Дани Парехо стреля по тревата, но топката мина под плонжа на Тер Стеген. Във втората минута на добавеното време Меси изведе резервата Денис Суарес сам срещу вратаря, но той уцели Нето в главата и не успя да вкара.

В друг интересен мач от програмата на Ла Лига "Севиля" и "Виляреал" завършиха 2:2 на "Рамон Санчес Писхуан". Гостите поведоха с два гола до 68-ата минута с попадения на Раба и бившия нападател на андалусийци Карлос Бака.

За капак звездата на "Севиля" Уисам Бен Йедер получи червен картон, след като за няколко секунди репликира рефера Фуертес и иронично му ръкопляскаше, заради което видя жълтия цвят два пъти. Французинът беше изгонен в 62-ата минута, осем след като се появи на терена.

В 77-ата минута "Севиля" изпусна дузпа, след като Нолито стреля слабо и Асенхо спаси. Секунди по-късно обаче нападателят се реваншира, намалявайки след подаване на Ленгле.

Крайното 2:2 оформи Стивън Н’Зонзи в 82-ата минута с бомбен шут от над 30 метра.

Дневник