Лудогорец" се доближи много до седма поредна титла в Първа лига след инфарктна победа с 1:0 като гост на "Левски". Шампионите стигнаха до ценните три точки с гол на Клаудиу Кешеру, който падна директно от корнер. Румънецът пропусна дузпа, но след това се реваншира, разписвайки се по куриозен начин.

Седем кръга преди края тимът от Разград има преднина от шест точки пред ЦСКА, като гостуването на червените на 5 май остава и единственият по-тежък двубой до края. Шампионите са и в серия от 11 поредни победи, което е техен рекорд в Първа лига.

Попадението в 83-ата минута срина капитана на "Левски" Божидар Митрев, който преди това направи много добър мач и спаси тима си, отразявайки и дузпата на Кешеру.

Наказаният Димитър Димитров, който не водеше "Лудогорец" от пейката изненада с избора си на титулярен състав. Той заложи на трима централни защитници в лицето на Моци, Пластун и бразилеца Рафаел, а Сисиньо и Натанаел бяха използвани като халфбекове.


В предни позиции "Лудогорец" заложи на Кешеру и Мисиджан, а подредбата им определено изненада "Левски" поне в началото на срещата. Сините също бяха с много промени, като Габриел Обертан и Серджиу Буш останаха на резервната скамейка.

Още в шестата минута Божидар Митрев трябваше да се намесва решително и да спасява тима си. Той отрази последователно удари с глава на Марселиньо и Кешеру, спасявайки сигурни голове.

Две минути по-късно късмета си изпробва и Лукас Саша, а след него и Мисиджан.

Сините имаха огромни проблеми да изнасят топката, като в началото повече се залагаше на безцелно ритане напред, където Станислав Костов нямаше шанс сам срещу трима. Той не получи почти никаква подкрепа от Антонио Вутов, а Паулиньо отляво беше използван рядко.

За капак нито един от халфовете на "Левски" не се нагърби да изнася топката, а всеки бързаше да се освободи от нея.

Единственият момент, в който "Левски" стигна до вратата на "Лудогорец" беше чак в 35-ата минута. Тогава контраатака отдясно изведе Прохазка, а той намери Паулиньо, но до удар не се стигна, защото бразилецът тръгна да сваля към Костов.

"Левски" не се притесняваше да накъсва играта с нарушения и да руши ритъма на шампионите, но и "Лудогорец" не впечатли с категоричен натиск. Тимът от Разград изненадващо сипеше центрирания, които не бяха никакъв проблем за Ейолфсон и Яблонски.

В началото на второто полувреме "Лудогорец" получи правото да изпълни дузпа, след като топката срещна ръката на Антонио Вутов на няколко метра пред вратата.

Кешеру застана зад топката, но стреля почти в средата на вратата, което помогна на Божидар Митрев да спаси удара му.

Пропускът от 11-те метра се отрази на шампионите, които започнаха да действат още по-припряно, но и не успя да вдъхнови сините. "Левски" продължи да играе все така предпазливо и нито за момент не натисна масирано гостите, разчитайки постоянно на контраатаки.

Всичко отиваше към нулево равенство на "Герена", когато от възможно най-безобидната ситуация "Лудогорец" успя да вкара гол. Клаудиу Кешеру изпълни фалцово корнер, топката прехвърли купа от играчи и Божидар Митрев, и влетя в мрежата – 0:1.

Митрев скочи и не успя да играе с топката, а застаналият на далечната греда Антонио Вутов вместо да се намеси се наведе.

"Исках да вкарам, шутирах. Исках да си отмъстя за пропуснатата дузпа. Митрев е много добър вратар, поздравявам го за мача, който направи. Мисля, че отивахме към равенство, но показахме характер, продължаваме да преследваме мечтата си и титлата", каза Кешеру след края на мача.

Дневник