Уулвърхемптън" е първият нов член на Висшата лига, след като четири мача преди края на сезона си осигури автоматична промоция. "Вълците" ще завършат като шампион в Чемпиъншип, а изкачването стана с помощта на "Брентфорд".

"Пчелите" от покрайнините на Лондон помогнаха на "Уулвърхемптън", след като спряха "Фулъм" с 1:1 като гост. "Вълците" се нуждаеха преследвачите им да изгубят точки или просто да вземат мача си с "Бирмингам". Домакинството срещу "Бирмингам" е днес на "Молиню", като това е и едно от големите регионални дербита на Западен Мидландс.

В събота вечерта "Фулъм" беше близо до победата на своя "Крейвън котидж", след като Александър Митрович се разписа в 70-ата минута. Съставът на Славиша Йоканович обаче преживя разочарование, когато Нийл Мопе вкара в 94-ата минута и донесе точка на "пчелите", с което прати "Уулвърхемптън" във Висшата лига.

Четири кръга преди края "вълците" са недостижими на върха в Чемпиъншип. Те имат 92 точки от 28 победи, осем равенства и шест загуби, а най-близките преследвачи "Кардиф" и "Фулъм" са с 83 и 82.


"Уулвърхемптън" заема първото място в класирането от 18 ноември, като от тогава направи серия от 14 мача без загуба, която помогна на състава да се откъсне. От ноември досега "вълците" загубиха само три пъти и са най-постоянния тим в лигата.

Тимът от "Молиню" се завръща във Висшата лига след шест годишно прекъсване. От създаването на Премиършип "вълците" за трети път ще играят в елита. Това се случи първо през 2003 г. само за един сезон, след което между 2009 и 2012 г. "Уулвърхемптън"отново беше във Висшата лига. Последва пропадане до Лига 1, но сега "вълците" се завръщат.

Преди няколко дни тимовете от Висшата лига поискаха разследване на клуба от Западен Мидландс. Той е собственост на китайския консорциум Фосун, който пък чрез свое дъщерно дружество притежава 20% от футболната агенция Gestifute на португалския суперагент Жорже Мендеш. В момента в "Уулвърхемптън" играят седем португалци, а тимът е воден от клиента на Мендеш – мениджърът Нуно Еспирито Санто.

Директно във Висшата лига влиза и вторият в подреждането. Третият участник се определя чрез плейофите, в които участват тимовете, завършили между трето и шесто място.

В момента втори е "Кардиф" (83 т.) с мач по-малко, следван от "Фулъм (82), "Астън вила" (79), "Мидълзбро" (69) и "Милуол" (69).

Дневник