Голдън стейт уориърс" даде старт на плейофите в Националната баскетболна асоциация (НБА) с разгромна победа срещу "Сан Антонио спърс". Шампионите се наложиха със 113:92 у дома в първи мач от първия кръг на директните елиминации в Западната конференция.

Отсъствието на Стеф Къри не се оказа никакъв проблем за "воините", които натрупаха двуцифрен аванс още в първата четвърт. Разликата достигна върховите 28 точки в средата на последната част, преди "шпорите" да съкратят малка част от пасива си в края.

Клей Томпсън изигра изключителен мач за "Голдън стейт". 28-годишният гард завърши с 27 точки, като отбеляза 11 от 13-те си стрелби от игра, включително пет тройки от шест опита.


Кевин Дюрант беше на обичайното високо ниво и допринесе за успеха с 24 точки, осем борби и седем асистенции. Дреймънд Грийн добави 12 точки, 11 асистенции и осем борби, а Джавел Макгий се отчете с 15 точки за 16 минути игра.

Руди Гей беше най-резултатен за "Сан Антонио" с 15 точки, а Ламаркъс Олдридж и Брин Форбс вкараха по 12. Двата отбора завършиха с почти еднаква успеваемост от далечно разстояние - 9 от 22 за "шпорите" и 10 от 22 за "воините". Тексаксци обаче вкараха едва 23 от 68-те си стрелби за две точки срещу 34 от 69 за шампионите.

Вторият мач от серията е във вторник сутринта, като "Голдън стейт" отново ще е домакин. След това двата отбора ще се преместят за два мача в Сан Антонио. Къри ще пропусне серията с "шпорите", а по всичко изглежда Кауай Ленард няма да запише повече игрови минути този сезон.

През изминалата нощ се изиграха още три двубоя. Лидерът в Източната конференция "Торонто раптърс" победи "Вашингтон уизърдс" със 114:106 след отличен мач на Серж Ибака, който отбеляза 23 точки и взе 12 борби.

Силната игра на Джон Уол, който завърши с 23 точки и 15 асистенции, държеше "магьосниците" в играта до последно. В началото на последната четвърт столичани поведоха с 91:88, а преди финалните осем минути и половина имаха крехък аванс от 96:95.

Баскетболистите на "Вашингтон" обаче не успяха да отбележат нито една точка в следващите четири минути и "Торонто" натрупа достатъчно комфортен аванс, за да спечели мача.


В същото време "Филаделфия 76" пренесе страхотния край на редовния сезон в първия си мач от плейофите. "Сиксърс" постигнаха смазваща домакинска победа над "Маями хийт" със 130:103, въпреки че бяха без голямата си звезда Джоел Ембийд.

Бен Симънс изигра порения си отличен мач и завърши със 17 точки, 14 асистенции и девет борби. Страхотно се представиха и стрелците в отбора - Джей Джей Редик с 28 точки, Дарио Шарич с 20 и Ершан Илясова със 17. Тримата комбинираха 11 тройки от 16 опита и общо 23 коша от 43 стрелби.


В очертаващия се като най-интригуващ и непредвидим сблъсък от първия кръг на плейофите в НБА "Ню Орлиънс пеликанс" постигна драматична победа над "Портланд трейл блейзърс" с 97:95 като гост.

"Пеликаните" натрупаха аванс от 19 точки в третата четвърт, но "белйзърс" изиграха много силна последна част и се доближиха само на точка от съперника при 92:93. В оставащата една минута до края двата отбора направиха доста пропуски и две заставания на Антъни Дейвис на наказателната линия решиха двубоя.

Дейвис завърши с 35 точки, 14 борби и четири чадъра, като отбеляза 14 от 26-те си стрелби от игра. Джру Холидей добави 21 точки, а Никола Миротич се отчете с дабъл-дабъл от 16 точки и 11 борби.

Звездите на "Портланд" Деймиън Лилард и Си Джей Маколъм бяха най-резултатни за своя отбор съответно с 18 и 19 точки. Двамата обаче бяха напълно неутрализирани в близост до коша и вкараха едва пет от 22-та си опита за две точки.

Дневник