Българските състезатели по шахмат са изправени пред угрозата да останат с нулев рейтинг (ЕЛО) в ранглистата на Международната шахматна федерация (ФИДЕ). Организацията е поставила ултиматум за разрешаване на проблемите в българския шах до края на април. Ако това не се случи, ще се стигне до налагане на санкцията.

"Считано от 1 май, всички български играчи ще имат рейтинг нула. Това означава, че те ще трябва да започнат своята кариера отначало. Единственото сигурно спасение за шахматистите e да отидат във федерация на друга държава", каза един от най-добрите български шахматисти и вицепрезидент на сдружение "Шахматна федерация България" Кирил Георгиев.

С последното си решение от 8 април от ФИДЕ искат да получат информация относно плащанията от банковата й сметка към фалшивата сметка на Европейския шахматен съюз (ЕШС) за периода 2011 - 2014 г. По това време президент на ЕШС беше Силвио Данаилов, който беше начело и на Българската федерация по шах (БФШ).

Международната федерация е отправила и запитване защо е отнело на прокуратурата четири години, "без да предприеме никакви действия по отношение на 1 милион евро, откраднати от българското правителство". От организацията са категорични, че докато не бъдат уредени тези въпроси, няма да бъдат предприети никакви действия за признаването на която и да било шахматна федерация в България.

Миналия август министърът на спорта Красен Кралев отне лиценза на БФШ. През декември ММС даде лиценз на новосъздадената "Българска федерация по шахмат 1928", в чието ръководство са депутатите Иван Генов и Руслан Тошев.

Последва жалба от страна на "Шахматна федерация България", като през март Върховният административен съд (ВАС) нареди на ММС да започне наново разглеждането на заявленията за избирането на федерация, която да ръководи шахмата в страната.


От сдружението обвиниха Кралев за "неетична и неморална намеса" в подкрепа на "Българска федерация по шахмат 1928". Според президента на "Шахматна федерация България" Методи Стойнев министърът на спорта ще направи всичко, за да откаже отново издаването на лиценз в тяхна полза с приемането на наредба №6 от 2018 г. за реда за лицензиране на спортните организации в България.

На 27 април изтича 30-дневният срок за общественото обсъждане на наредбата. Според Стойнев тя ще даде време на Кралев, докато бъде приет новият закон за физическото възпитание и спорта. Той урежда подробно реда за лицензиране на спортните организации, като отпада правомощието на министъра да издава наредба за същата материя.

От "Шахматна федерация България" твърдят, че са нарушени два закона. "Министърът няма право да присъства на каквото и да било събрание на организация с идеална цел. Освен това докараш ли до фалит такава организация, нямаш право да си в ръководството на следващата в рамките на пет години. Обаче шестима настоящи членове на "Българска федерация по шахмат 1928" са били част от старата", каза Стойнев, който обвини Кралев, че е назначил свои хора в новата федерация.

Той определи възможните последици за българския шах след 1 май като трагични. "Ще има нулева година за федерацията, която ще загуби много пари. Спечелените квоти на състезателите ще бъдат загубени, а също така няма да имаме право да домакинстваме надпревари", каза още Стойнев.

Дневник